Zwanger als zzp’er: wat nu? Zo zit het met verlof en opdrachtgevers!
Als je zwanger bent en in loondienst werkt, is alles voor je geregeld. Je krijgt 16 weken verlof en je krijgt je volledige loon doorbetaald totdat jij na je verlof op dezelfde werkplek terugkeert. Maar hoe zit dat dan wanneer je als zzp’er zwanger bent? Je beslist zelf hoe lang je vrij neemt. Er is alleen geen baas die je doorbetaalt. Komt er dan wel iets van geld binnen? Wanneer stop je met werken en wanneer keer je terug? En hoe regel je het goed met opdrachtgevers? Kortom: volop vragen. De antwoorden? Die lees je hieronder.
Heb je zwangerschapsverlof als zzp’er?
Voor zzp’ers is niet in de wet geregeld dat ze zwangerschapsverlof hebben. Hier maak je zelf keuzes over. Je kunt stoppen met werken en weer aan de slag gaan wanneer jij wilt. In principe krijg je 16 weken een uitkering van het UWV als zwangere. Maar je bepaalt zelf of je 16 weken verlof aanhoudt.
UWV-zwangerschapsuitkering voor zzp’ers
Als je zwanger bent als zzp’er, heb je dus recht op de UWV-zwangerschapsuitkering. Dit heet de ZEZ: de Zelfstandige en Zwanger-regeling. Je ontvangt vanuit die uitkering 16 weken tijdens en na je zwangerschap een minimale uitkering van het UWV. Die uitkering gaat in op het moment dat je 34 weken zwanger bent.
De hoogte van de zwangerschapsuitkering is maximaal 100% van het wettelijk bruto minimum(jeugd)loon. Bij de uitkering is ook 8% vakantiegeld inbegrepen. Let op: de uitkering kan ook lager uitvallen. De hoogte van de uitkering hangt af van het aantal uur dat je als zzp’er werkt:
- Werkte je in het laatste kalenderjaar vóór de uitkering minstens 1.125 uur aan je onderneming? Dan ontvang je 100% van het wettelijk bruto minimum(jeugd)loon.
- Werkte je minder dan 1.225 uur in het laatste kalenderjaar vóór de uitkering? Dan ontvang je een lagere uitkering. Het uitkeringsbedrag is dan afhankelijk van je winst in dat jaar.
De ZEZ-regeling kun je aanvragen bij het UWV. Dat kan vanaf 24 weken zwangerschap tot uiterlijk 2 weken vóór het begin van je zwangerschapsverlof.
Uitkering bij vrijwillige verzekering UWV
Ben je vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet bij het UWV? Dan krijg je een zwangerschapsuitkering van het UWV, die 100% van het verzekerde dagloon is. Soms is dat een hoger bedrag dan de standaard uitkering.
Heb je je verzekerd voor een lager bedrag dan het wettelijke minimum(jeugd)loon? Dan kun je alsnog de ZEZ-uitkering aanvragen om het verschil te overbruggen.
Korter verlof opnemen, wel of geen goed idee?
Als zzp’er zou je in principe ook tot de bevalling kunnen doorwerken of al 2 weken na je bevalling weer kunnen werken. Het is aan jou welke keuzes je daarin maakt.
Als je in loondienst werkt, is het gebruikelijk dat je zwangerschapsverlof tussen de 34 en 36 weken zwangerschap begint en vanaf dat moment 16 weken doorloopt. Dat kun je ook als zzp’er aanhouden. Het geeft je de tijd om de laatste weken van de zwangerschap rustiger aan te doen en om aan je rol als ouder te wennen.
Je kunt er ook voor kiezen om langer door te werken of eerder weer aan de slag te gaan. Of je kunt juist langer verlof nemen na de bevalling of al eerder stoppen. Soms zal je hier andere keuzes in maken als je bijvoorbeeld een pittige zwangerschap hebt of als het herstel van je bevalling meer tijd kost.
Hoe regel je het met opdrachtgevers tijdens je zwangerschap?
Het is niet wettelijk verplicht om opdrachtgevers te vertellen dat je zwanger bent. Uiteraard is het wel handig om dit te doen. Voor veel zzp’ers is het best spannend hoe hun opdrachtgevers reageren op de zwangerschap. Komen ze na je zwangerschap wel bij jou terug? Wie neemt je werk dan over?
Ook zzp’er Jesmin, die onder andere werkt als freelance content creator voor SharePeople, is op dit moment in verwachting. Zij heeft een paar tips om hier met opdrachtgevers goede afspraken over te maken:
- Kondig je zwangerschap op tijd aan. Dan is er meer tijd om samen op zoek te gaan naar een goede oplossing of vervanging tijdens je verlof.
- Denk zelf alvast na over een oplossing voor je verlof. Is het bijvoorbeeld mogelijk om vooruit te werken (bij kleine opdrachten)? Is het handig om een vervanger te regelen? Draag zelf alvast een oplossing aan en denk mee. Veel opdrachtgevers zullen het waarderen als je zelf je verantwoordelijkheid neemt om het goed over te dragen.
- Draag eventueel zelf een interim-vervanger aan als je iemand kent die het werk goed kan overnemen. Spreek met die zzp’er af dat hij of zij je tijdens het verlof vervangt en dat jij het stokje daarna weer overneemt.
P.S. Bij SharePeople moeten we Jesmin een paar maanden missen als zij van haar verlof en baby geniet. Ben jij een freelance content creator en word je enthousiast van een leuke, veelzijdige freelance-functie voor 16-20 uur per week tijdens Jesmins verlof? Spiek dan bij deze vacature.
Hoe kun je het inkomensverlies opvangen als zwangere zzp’er?
Tijdens je zwangerschapsverlof val je misschien terug in inkomsten als je alleen nog een ZEZ-uitkering ontvangt. Hoe je dat opvangt? Het helpt natuurlijk als je een buffer hebt opgebouwd of als je een partner hebt die voldoende verdient.
Een andere optie is om te kijken hoe je ook tijdens je verlof nog iets kunt verdienen zonder dat je actief aan het werk bent. Zo kun je wellicht één of een paar opdrachten tegen een kleine betaling (tijdelijk) overdragen aan een collega-zzp’er. Spreek bijvoorbeeld een kleine commissie af. Daar help je elkaar een handje mee.
Er zijn overigens ook vrouwen die een online aanbod ontwikkelen dat doorloopt tijdens hun verlof. Denk aan een online training, een e-book of passieve inkomsten. Dit is wel iets wat bij jou en bij je vakgebied moet passen natuurlijk. Ook gaat er tijd en werk in zitten om dit op te bouwen, en misschien vergt het tijdens je verlof nog onderhoud.
Hoe ga je om met zwangerschapsklachten?
Heb je veel last van klachten tijdens je zwangerschap, zoals bekkeninstabiliteit, misselijkheid of vermoeidheid? Luister dan zeker naar je lichaam. Het is misschien vervelend als je daardoor minder kunt werken en dus minder verdient. Maar uiteindelijk kun je beter nu je rust pakken dan over je grenzen gaan en daardoor later misschien langer uit de running zijn.
Kijk bijvoorbeeld of je tijdens een werkdag soms rust kunt pakken en later op de dag uren kunt inhalen. Bespreek het ook met opdrachtgevers en geef aan wat je zou helpen. Misschien kun je bijvoorbeeld een paar uur minder werken of eerder met verlof gaan.
Geen zorgen over ziekte tijdens of na je zwangerschap? SharePeople biedt je een vangnet.
De ZEZ is wel een zwangerschapsuitkering, maar geen ziekte-uitkering. Ook niet als je ziek wordt als gevolg van je zwangerschap of bevalling. Gelukkig biedt SharePeople daar wel een fijn vangnet voor.
Bij ons dek je inkomensverlies door ziekte af, zónder dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op een eerlijke en betaalbare manier! Dan heb je daar alvast een zorg minder aan, zodat jij straks extra van je zwangerschap en baby kunt genieten.
Download de whitepaper : Ontdek hoe je jezelf financieel kunt beschermen als zzp’er.