Weet de Commissie Borstlap al wat crowdsurance is?
Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) vroeg vandaag om input te geven voor de Commissie Regulering van werk, ook wel de Commissie Borstlap genoemd. Die input geven we graag:
Om het probleem op te lossen dat steeds meer ZZP’ers (80%) niets regelen voor als ze arbeidsongeschiktheid worden, wordt alleen gedacht in termen van (verplicht) verzekeren, maar er zijn meer oplossingen. De bekendste hiervan zijn de Broodfondsen (en hierop gelijkende oplossingen), maar er is tegenwoordig ook nog een andere mogelijkheid.
Crowdsurance leidt tot positief gedrag
Met behulp van crowdsurance kunnen ondernemers een onderling vangnet creëren en tegelijkertijd zelf beslissen waar ze hun (spaar)geld aan uitgeven. Die eigen regie en onderlinge solidariteit zorgt aantoonbaar voor lagere kosten, minder misbruik en -door via ‘nudging’ mensen te verleiden tot ‘preventief gedrag’- voor een lager ziekteverzuim. Ook kan er met crowdsurance (bijvoorbeeld) een aanvulling op het pensioen of een opleiding (leven-lang-leren wordt steeds belangrijker!) gefinancierd worden. Het is niet voor niets dat de laatste maanden steeds meer zzp’ers zich aansluiten bij SharePeople Crowdsurance. We leggen de commissie Borstlap graag uit hoe (goed) het werkt.
Fiscale ongelijkheid
Het is vreemd dat ‘onderlinge’ oplossingen zoals broodfonds (en vergelijkbare initiatieven) en crowdsurance (nog) NIET fiscaal aantrekkelijk worden gemaakt. De premiebetalingen voor een AOV kunnen wel afgetrokken worden bij de IB-aangifte, maar crowdsurance inclusief ‘ziektepreventie’ kosten niet. Dat lijkt op oneerlijke concurrentie.
Hybride model voorkomt WAO-debacle
We zijn niet tegen verzekeren. Crowdsurance kan heel goed bestaan NAAST (bijvoorbeeld) een ‘basis-AOV met een wachttijd van twee jaar’. Dit voorkomt perverse prikkels en WAO-debacles. Die twee jaar kan dan gebruikt worden om (bijvoorbeeld) te gaan omscholen of weer in vaste dienst te komen. Zo voorkom je dat mensen arbeidsongeschikt blijven tot hun pensioen. Ondernemers die boven op deze ‘basis-AOV’ willen bijverzekeren kunnen dat gewoon via de bestaande verzekeringsoplossing -en wellicht in de toekomst ook via aanvullende crowdsurance-oplossingen- blijven doen. Dat is niet alleen beter voor de overheid, maar vooral voor die ondernemer (zzp’er) zelf.