Wat doe jij bij het laatste velletje?
Daar zit je dan. Op de wc en je ontdekt dat er nog maar een paar velletjes wc-papier zijn. En dit is toch echt de allerlaatste wc-rol. Je kan jezelf wel voor je kop slaan. Waarom stel je dit toch altijd uit? Natuurlijk, gebeurt dit altijd als de winkels al dicht zijn. Je moet het zeker vanavond en morgenochtend nog met deze paar velletjes doen.
Dit wetende, hoe lang kan jij dan nog met deze velletjes? Wedden dat je creatief wordt en je er, tot je verbazing, er langer mee doet dan verwacht? In ieder geval, het is een gegeven dat zodra we minder van iets hebben we er zuiniger op zijn.
Ben je bij je laatste tube tandpasta, dan doe je net iets minder op je tandenborstel dan wanneer deze nog vol is. Wanneer je minder wil eten, dan kies je voor een klein bordje. Zodra je een groter bord gebruikt dan schep je meer op en eet je ook meer. Hoewel ik met een kleiner bordje, gewoon nog een keer opschep…., maar ik doe dat dan wel met meer schuldgevoel.
Alles op een hoop
Op het moment dat je voldoende van iets hebt, dan ben je geneigd minder zuinig te zijn. Onze hersens zijn nu eenmaal zo geprogrammeerd. Zolang jij voldoende wc-papier voorhanden hebt, dan rolt het rijkelijk van de rol. Maak ik een vertaalslag naar geld: op het moment dat je hier voldoende van hebt, dan geef je het makkelijker uit.
Veel mensen, en ook ondernemers, laten alles lopen via één betaalrekening. Alles gaat op een hoop. Je omzet komt binnen op deze rekening en je betaald je kosten van deze rekening. Soms zet je nog wat op je spaarrekening. Hierdoor heb je niet direct zicht op wat je nog daadwerkelijk te besteden hebt. De kosten worden op verschillende momenten betaald. Zelf geef je tussentijds ook nog wat uit. Uiteindelijk heb je ineens minder over dan bedacht. Vaak maakt dit, dat je jezelf dan maar geen “salaris” uitkeert. Eeuwig zonde!
Word creatief
Bij je laatste velletje wc-papier word je creatief. Hoe doe je dat nu bij geld? We willen wel wat verdienen hè? Maar hoe zorg je nou dat je minder hebt, zonder dat dit echt zo is? Je zal jezelf in de “maling” moeten nemen. Dit kan door te zorgen dat geld niet meer direct in zicht is. Dat je betaalrekening niet meer één grote hoop is. Dat als je je bankieren app opent, je maar een klein bedrag ziet van wat je daadwerkelijk hebt.
Vind je het lastig om hier creatief in te worden. Dan geef ik je een paar tips:
- Verdeel je geld over meer rekeningen, zo creëer je direct overzicht. Je betaalrekening zal nog steeds dienen voor het ontvangen van je omzet en het betalen van je kosten.
- Maak je kosten inzichtelijk. Je hebt je winstplan voor 2019 gemaakt, dus je hebt je kosten goed in beeld toch? (Zo niet, ga er dan mee aan de slag!)
- Heb je kosten die automatisch worden geïncasseerd? Zorg dat dit het bedrag is dat op je betaalrekening staat.
- Zodra je omzet ontvangt, reserveer je deze direct op een andere rekening. Bijvoorbeeld een spaarrekening voor je “salaris” en een spaarrekening voor je kosten. (Of over meerdere rekeningen, volgens het Profit First systeem.)
Wees bewust van je uitgaven
Zo zijn er vast nog meer zaken te bedenken. Het gaat erom dat je op je betaalrekening zo min mogelijk tot je beschikking hebt en duidelijk zicht op je vaste kosten. Natuurlijk kan je nog steeds meer uitgeven, maar je bent je op deze manier meer bewust van je uitgaven en wat je nog te besteden hebt. Net als het kleine bordje voor je eten, je schept misschien nog een 2de keer op. Maar je bent je wel bewust van wat je doet en dat geeft rust en minder stress.
Meer weten over Debbie Boekhout (d2be)?
Ik ben Debbie Boekhout, financieel business coach en help vrouwelijke ondernemers te groeien met hun bedrijf door inzicht te geven in hun geldzaken. Stap voor stap, zodat zij gaan verdienen wat zij willen verdienen. Wil je meer weten over mij en mijn bedrijf kijk dan op www.d2be.nl