Waarom de initiatiefwet voor zzp’ers aantrekkelijker is dan het huidige voorstel
Een nieuw wetsvoorstel over zelfstandigen is onderweg, en dat zorgt voor flink wat vragen. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen nam in een video de tijd om uit te leggen waarom de politiek zelfstandigen wil verplichten om een vangnet te regelen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. In dit artikel vatten we zijn verhaal over de nieuwe initiatiefwet samen — kritisch, maar ook met begrip voor het ‘waarom’ achter de maatregel.
De kern: geen afpakwet, maar een ‘zorgplicht’
Volgens Aartsen is de zzp-wet geen poging om zelfstandigen iets af te pakken, maar juist om ze te beschermen. De politiek wil zelfstandigen meer duidelijkheid geven over wat er van hen verwacht wordt. In de kern komt het voorstel neer op twee zaken:
1. Je moet kunnen aantonen dat je ondernemer bent.
2. Je moet iets geregeld hebben voor als je uitvalt (arbeidsongeschiktheid) en voor je oude dag (pensioen).
Maar — en dit benadrukt hij meerdere keren — je mag zelf kiezen hoe je dat regelt. Of je nu kiest voor een commerciële AOV, een collectief zoals SharePeople, of eigen spaargeld — als het maar aantoonbaar is.
Waarom wil de politiek dit?
De reden is tweeledig. Enerzijds wil de politiek misbruik en schijnzelfstandigheid tegengaan. Er zijn sectoren waar mensen als ‘zzp’er’ werken zonder echt zelfstandig te zijn, met alle risico’s van dien. Anderzijds ziet men dat te veel echte zelfstandigen niets geregeld hebben voor ziekte of pensioen.
En als zo iemand langdurig uitvalt, komt die uiteindelijk vaak terecht bij publieke voorzieningen. Aartsen noemt het “oneerlijk” dat mensen die wel iets opzijzetten, meebetalen aan de gevolgen van mensen die dat niet doen.
Volgens hem moeten we niet alleen kijken naar vrijheid, maar ook naar de keerzijde ervan: verantwoordelijkheid. Of, zoals hij het noemt: “Vrijheid is fantastisch, maar dan moet je ook je eigen boontjes kunnen doppen.”
Kritiek op het voorstel? Ja, en dat snapt hij ook
Aartsen erkent dat er zorgen zijn. Wordt het niet weer een hoop regeldruk? Wordt het straks duurder dan het lijkt? Gaan kleine zelfstandigen dit wel kunnen betalen?
Daarom is het voorstel van de initiatiefwet nu nog in een ‘consultatiefase’. De wet is nog niet definitief. Er wordt geluisterd naar zelfstandigen, brancheorganisaties en platforms. Voor de zomer moet er een definitieve versie liggen.
Zijn doel is volgens eigen zeggen niet dat er één standaardverzekering komt, maar dat er ruimte is voor maatwerk: “Of je het nou via een collectief, verzekering of spaargeld doet — als je het maar regelt.”
Wat betekent dit voor jou?
Als zelfstandige krijg je met deze wet meer plichten, maar ook meer houvast. De tijd van vrijblijvendheid lijkt voorbij: de politiek wil dat iedere ondernemer financieel voorbereid is op pech of ouderdom. Maar hoe je dat regelt, ligt (nog) in jouw handen.
Concreet kun je alvast nadenken over:
· Heb ik iets geregeld voor als ik (langdurig) uitval?
· Heb ik iets opgebouwd voor mijn pensioen?
· Kan ik aantonen dat ik echt zelfstandig ondernemer ben?
Als je lid bent van een platform zoals SharePeople, is de kans groot dat je al goed op weg bent — en dat jouw manier straks geaccepteerd wordt onder deze wet.
Tot slot
De zzp-wet klinkt misschien als een extra verplichting. En ja, dat is het ook. Maar als we eerlijk zijn, is het ook een wake-upcall: ondernemen is vrijheid, maar niet zonder verantwoordelijkheid. De politiek zet nu de eerste stap om die balans wettelijk vast te leggen.
Wordt vervolgd — maar het gesprek is in elk geval begonnen.