Professioneel online netwerken in 8 handige tips
We zijn er ondertussen aan gewend, aan dat online werken. En dus doen we ook aan online netwerken. Hoe je op een professionele manier online connected blijft met je netwerk en dat netwerk uitbreidt, lees je in deze 8 handige tips.
1. Update je profielen
Zoals je in het echte leven er bij klanten en concullega’s netjes en verzorgd probeert uit te zien, zo geldt dat voor je online leven ook. Zorg dat je tijd besteedt aan je verschillende online profielen, te beginnen met je LinkedIn-pagina. Is je informatie up-to-date (denk aan foto’s, werkzaamheden en referenties)? Ben je weer helemaal bij, ga dan eens door je connecties, kies er de komende weken telkens een paar uit om actief te benaderen en vergeet vooral niet naar hún connecties te kijken.
2. Wie heb jij nodig?
Vraag je zelf af met wat voor (soort) mensen je contact wil leggen. Zoek je nieuwe opdrachtgevers? Wil je sparren met mensen uit je vakgebied? Bedenk waar je naar op zoek bent en kijk eens in je online-connecties of daar mensen tussen zitten die jou in contact kunnen brengen met de mensen die jij wilt ontmoeten. Vraag of zij je willen introduceren, en wees duidelijk in je bedoelingen.
3. Denk in mogelijkheden
Juist omdat alles online is en iedereen z’n weg daar probeert te vinden, is er veel keus in bijeenkomsten én is de tijdsinvestering minimaal. Bezocht je voorheen beurzen, netwerkborrels of andere netwerkmomenten? Google er eens op. Grote kans dat die nu online zijn, waar je via chat en break-outrooms goeie gesprekken kunt hebben. Ook fijn: je hebt met corona altijd een goed gespreksthema te pakken.
4. Vraag tijd
Ben je iemand op het spoor met wie je echt heel graag wilt sparren? Wees dan duidelijk in wat je wilt. Geef in een bericht aan die persoon aan hoeveel tijd je van hem/haar vraagt en geef alvast enkele vragen die je wilt voorleggen. Op deze manier kan de ander een duidelijke inschatting maken en besluiten of zo’n gesprek wederzijdse waarde heeft.
5. Net als in het echte leven
Online werken veel dingen hetzelfde als in de fysieke wereld: een compliment breekt het ijs, oprechte interesse in de ander zorgt voor dieper contact. Vraag hoe het met de ander gaat, hoe hij/zij de coronatijd ervaart, wat het brengt. Heb je -eindelijk- dat gesprek met die persoon die je al heel lang wilt spreken? Vergeet dan niet om te bedanken voor het gesprek; niet alleen door een simpel ‘dankjewel’, maar ook door te vertellen wat je gaat doen met wat hij/zij heeft verteld.
6. Stay connected
Eenmaal goede contacten gelegd? Blijf erin investeren. Volg de persoon op social media. Als het wederzijds goed is bevallen, plan dan alvast een volgende ontmoeting in. Stuur na afloop een bedankberichtje voor het leuke gesprek. Online netwerken vraagt echt een investering.
7. Doe het zelf
Komt het niet van de grond met die netwerkborrels en andere online evenementen? Organiseer het zelf. Een pubquiz, een borrel, een koffiemoment… Zet op je social media een link naar een bijeenkomst (of stuur hem op uitnodiging) en wees die initiatiefnemer die altijd weer iets leuks bedenkt.
8. Of Clubhouse
Of laat jezelf uitnodigen bij Clubhouse, de hipste ster aan het social media-firmanent. Bij Clubhouse kan je in virtuele kamers praten met andere genodigden over tal van onderwerpen. Wel alleen nog beschikbaar voor een iPhone. Probeer het eens en breid je netwerk al kletsend uit.
Wat is jouw gouden tip voor online netwerken? Laat het ons weten via Facebook of LinkedIn. Wist je trouwens dat je als deelnemer van SharePeople toegang hebt tot het SharePeople-netwerk? Lees even mee.