Monique had alles goed op orde als interim manager, totdat chronische pijn haar uitschakelde
Als interim manager Finance had Monique ook zelf alles financieel goed op orde. Ze had een goede spaarbuffer en regelde direct iets voor haar arbeidsongeschiktheid. Dat ze daadwerkelijk arbeidsongeschikt zou raken, had ze nooit zien aankomen. De huisarts dacht aan een hernia toen Monique opeens veel fysieke klachten kreeg. Maar er bleek meer aan de hand. Tot op de dag van vandaag gaat ze gebukt onder chronische pijn. Gelukkig hoefde ze zich over één ding geen zorgen te maken: haar financiële situatie.
Je bent als ondernemer Interim Manager Finance. Wat houdt dat precies in?
“Ik geef als interim manager leiding aan teams binnen Debiteuren en/of Crediteuren bij bedrijven. Vanuit die rol zorg ik ervoor dat alle processen soepel blijven verlopen als er tijdelijk geen manager in het bedrijf zelf is. Dat doe ik op interim-basis, dus het zijn altijd tijdelijke opdrachten. Typerend voor mijn werk is dat het altijd fulltime is. In mijn vakgebied zijn er geen bedrijven die een parttime interim manager zoeken. Het is alles of niets.”
Het begon allemaal met onduidelijke fysieke klachten. Maar later raakte je volledig uit de running. Hoe ging dat?
“Ik had op dat moment een tijdje pauze van werk genomen. Een vriendin van mij was net overleden en een andere vriendin was erg ziek. Dat gaf me veel zorgen en ik kon het als ondernemer financieel dragen om het een tijdje rustiger aan te doen. Daarom besloot ik daaraan toe te geven. Ook had ik al een tijdje allerlei fysieke klachten en dacht ik dat rust me goed zou doen. In een poging de klachten te verhelpen, bezocht ik een fysiotherapeut, haptonoom en chiropractor. Maar niets hielp blijvend.
Als ondernemer wilde ik tegelijkertijd pas stoppen met werken op het moment dat het echt niet meer zou gaan.Maar de klachten werden helaas alleen maar erger. Ik kon na een tijdje zelfs niet meer opstaan van de pijn en moest mijn hond naar een pension brengen. Uiteindelijk heeft hij daar 62 dagen doorgebracht, omdat ik het niet eens meer redde om met hem naar buiten te gaan. Met morfine ging de pijn wel weg, maar door die heftige pijnmedicatie was ik zelf bijna nergens meer toe in staat. Ik kon 2,5 maand lang maximaal 3 uur per dag uit bed komen.”
Dat moet heel heftig zijn geweest, die ernstige pijn. Hoe gaat het nu met je?
“Inmiddels spreken we van chronische pijn, omdat het al zo lang aanhoudt. In eerste instantie vermoedde de arts een hernia. Maar in het ziekenhuis bleek er een cyste in mijn facetgewricht te zitten. Dat is het gewricht dat je rugwervels bij elkaar houdt. De cyste werd aangeprikt, maar helaas was ik daarna nog steeds niet pijnvrij. De rugpijn bleek pijn aan een ander gewricht te maskeren. Zo kwam ik voor mijn gevoel van de regen in de drup terecht. Voor zowel de chronische rug- als bekkenpijn word ik nog steeds behandeld.
De situatie is lastig. Ik dacht dat de eerste behandeling van de cyste me van de chronische pijn af zou helpen, maar ik moet me er nu aan overgeven dat er nog steeds geen blijvende oplossing is. De chronische pijn heeft nog altijd veel impact. Daarnaast heeft de pijnmedicatie die ik slik grote invloed op mijn werkvermogen. Het tast onder andere mijn geheugen en concentratie aan en ik kan daardoor moeilijk op woorden komen.”
Gelukkig had je voordat je ziek werd een vangnet geregeld. Waarom had je destijds voor SharePeople gekozen?
“Ik ben heel blij dat ik SharePeople gevonden heb en ben in de tweede maand al coöperatielid geworden, omdat ik het zo’n mooi concept vind. [Dit kun je doen door, als SharePeople-deelnemer ‘Eyecons’ (een soort digitale aandelen) te kopen via mijn.sharepeople.nl, red.] Toen ik ondernemer werd, heb ik aan veel mensen in mijn omgeving gevraagd wat zij geregeld hadden. Zo kwam ik bij SharePeople.
Ik heb ook naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering gekeken, maar ik had bij mijn buurvrouw gezien dat zo’n verzekering er soms alles aan doet om haar niet te hoeven uitkeren. Dat gaf haar veel stress in een periode waarin het al slecht met haar ging. Ik zocht dan ook naar een alternatief en was blij toen ik SharePeople vond. Het feit dat je zelf deelnemer bent, maakt het al heel anders dan een verzekering. SharePeople is in mijn ogen de toekomst, meer dan een traditionele AOV.”
Wat voor begeleiding krijg je vanuit SharePeople?
“Ik heb maandelijks een telefoongesprek met Nienke (de Adviseur Werkvermogen van SharePeople, red.). Als er tussentijds iets verandert, dan hebben we daar via WhatsApp contact over. Ik haal veel steun uit de gesprekken met haar. Nienke helpt me bij het re-integreren en denkt goed mee in de mogelijkheden, maar remt me ook af als ik weer eens sneller wil gaan dan ik door de chronische pijn en medicatie aankan.
Op dit moment testen we mijn belastbaarheid uit en zoeken we naar alternatieven buiten mijn eigen werkveld. Ik volg bijvoorbeeld een studiecursus om mijn belastbaarheid te onderzoeken. Ook heb ik een paar ochtenden meegelopen met studiegenoten op hun werk. Omdat het binnen mijn eigen werk onmogelijk is om parttime te werken, kijken we naar alternatieve opties. Zo ben ik nu actief op zoek naar opdrachten in een lager segment, omdat ik in dat werkveld eerder de optie heb om met 2 dagen werken te starten en flexibeler kan werken vanuit huis. Door mijn gezondheid kan er veel niet, maar Nienke helpt me om te kijken naar wat wél kan.”
Je werkt zelf in de financiële branche. Hoe was het voor jou om tijdelijk geen inkomen te ontvangen?
“Het was een enorme opluchting dat ik SharePeople had. In de eerste twee maanden wachttijd moest ik natuurlijk zelf alles betalen. Toen merkte ik dat je spaarpotje heel snel leeg gaat als je niet werkt. Gelukkig kon ik dankzij SharePeople na die 2 maanden de rest van mijn gespaarde buffer op mijn rekening laten staan. Ik ben heel blij dat ik dit goed heb afgedekt, ook omdat ik single ben.
Ik hoor weleens van andere ondernemers: ‘Ja maar, SharePeople kost toch ook geld?’. Maar in mijn ogen is dit voor elke ondernemer een risico dat je echt niet wilt lopen. Als ik niets had geregeld, zou ik eerst mijn eigen spaarpot moeten opmaken en daarna mijn huis moeten verkopen. Dat wil je niet, al helemaal niet als je al stress hebt over je gezondheid.”
Hoe zie je de toekomst voor je?
“Mijn chronische pijn is niet weg en heeft nog steeds veel impact, maar gelukkig gaat het wel al beter dan een half jaar geleden Ik kan ’s ochtends weer mijn bed uit komen. Maar als ik me heb aangekleed en de hond heb uitgelaten, moet ik daarna alweer een paar uur zitten. Dat maakt het lastig om terug te keren in mijn oude vak. In mijn werkveld is het een kwestie van fulltime werken of niet werken, en je zit ook met drukke periodes rondom de maand- en jaarafsluitingen. Dat trek ik door de chronische pijn en de heftige medicatie niet.
Hopelijk biedt een opdracht in een lager segment wel mogelijkheden om minder uren te werken. Daar ben ik me nu samen met Nienke in aan het verdiepen, zodat ik hopelijk alsnog kan re-integreren op een duurzame manier.”
Wat wil je andere ondernemers meegeven?
“Sowieso heb ik zelf nog meer geleerd dat het leven niet maakbaar is. Er kan je altijd iets overkomen, zelfs als je er alles aan doet om dat te voorkomen. Zie SharePeople dan ook niet als een uitgave waar je ‘ook nog eens’ kosten voor moet maken. Vergelijk SharePeople met de kosten voor een reguliere verzekering. Je kunt er voor relatief weinig geld een heel belangrijk risico mee afdekken. Als je ziek bent, brengt je gezondheid al veel stress en zorgen met zich mee. Als je daar financiële stress bovenop krijgt, dan draagt dat al helemaal niet bij aan je gezondheid.
Ik heb er geen woorden voor hoe belangrijk het is om iets te regelen voor je arbeidsongeschiktheid. Dat wil ik ook andere ondernemers meegeven. Praat er eens over met ondernemers die ziek zijn geworden. Verhalen zoals dat van mij onderstrepen hoe belangrijk het is om iets te regelen.”