Lucienne de Bie geeft tips om te voorkomen dat je uitvalt door stress
Iedereen heeft te maken met stress, en op zichzelf hoeft dat niet zo’n probleem te zijn. Toch laten de hoge burn-out cijfers zien dat stress in onze huidige maatschappij wel degelijk een probleem is. Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je uitvalt door stress? Deelnemer Lucienne de Bie geeft je vijf tips.
1. Neem pauze
Wanneer we het druk hebben, zijn we geneigd door te werken. Stoppen voor een pauze voelt vaak niet oké, want er ligt nog zoveel wat gedaan moet worden. Maar hoewel stoppen misschien niet productief voelt, is het dat wel degelijk.
Als je gefocust werkt, zorgen bepaalde stoffen in je hersenen (zoals acetylcholine en noradrenaline) ervoor dat je geconcentreerd blijft. Wanneer deze stofjes op zijn, is het gedaan met je productiviteit. Doorwerken kost dan meer energie en daar krijg je later de rekening van. Ga je langere tijd te lang door met werken, dan put dit je uit. Neem dus pauzes, ook (of JUIST) als je veel werk hebt liggen.
2. Zorg voor voldoening en zingeving in je dag
Een belangrijke factor bij het verminderen van burn-out risico is zingeving. Zingeving heeft te maken met zoeken naar betekenis. Betekenis kunnen geven aan je werk, en op die manier met je werk invulling kunnen geven aan een zinvol leven draagt bij aan geluk en voldoening. Zingeving kan je bijvoorbeeld vinden door het gevoel te hebben dat je bijdraagt aan een groter doel of onderdeel bent van een grotere missie.
Geef richting aan je dag door je af te vragen: ‘wat moet ik vandaag gedaan hebben om met een voldaan gevoel terug te kijken?’ Geef voorrang aan die taken die je voldoening geven.
3. Maak ruimte voor niets
In onze huidige maatschappij zijn we continu bezig en krijgen we de hele dag prikkels op ons afgevuurd. Als ontspanning kijken we tv of filmpjes, lezen we een boek of scrollen door social media. Voor onze hersenen is dat echter geen ontspanning, die blijven actief.
Wil je zorgen dat je brein écht kan ontspannen? Maak dan ruimte voor niets. Staar naar buiten, loop (zonder muziek) door het bos en wees je bewust van je zintuigen. Het grootste effect bereik je in de natuur.
4. Leer anders kijken naar je gedachten
Veel van onze stress komt voort uit onze eigen gedachten. We piekeren, oordelen en willen dat de dingen gaan zoals we dat bedacht hebben. Helaas werkt het meestal niet op die manier en dat geeft stress. De lat ligt vaak hoog en we ‘moeten’ van alles. Tenminste, dat denken we.
Als je leert om op een andere manier naar je gedachten te kijken, ontstaat er ruimte en rust. Neem je gedachten wat minder serieus!
5. Adem
De manier waarop je ademhaalt heeft veel invloed op het stressniveau in je lichaam. Onder stress gaan we ‘hoog’ ademhalen: kort en tot boven in de borst. Terwijl een diepe ademhaling, tot onderin de buik, een seintje geeft aan je hersenen dat het oké is en dat je kunt ontspannen. Door dagelijks een aantal minuten op je ademhaling te letten en deze ‘naar beneden’ te sturen, kun je beter ontspannen.
Lucienne, psycholoog en voedingsdeskundige
Lucienne de Bie is psycholoog en voedingsdeskundige met een grote interesse in alles wat met gezondheid, gedachten en gedrag te maken heeft. Binnen haar bedrijf ‘Lekker in je hoofd‘ verdiept ze haar interesse en kennis over positieve psychologie en deelt het met anderen.
Arbeidsongeschiktheid: het kan iedereen overkomen. Met SharePeople heb ook jij het geregeld voor als je onverwachts arbeidsongeschikt wordt. En dat geeft rust.