Heb je een vraag?
Wij hebben het antwoord
Bij aanmelding
Wat ontvang je bij arbeidsongeschiktheid?
Ben je langer dan 2 maanden ziek? En ben je 50% of meer arbeidsongeschikt? Dan starten de donaties in je 3e ziektemaand. De donaties stoppen als je weer 75% arbeidsgeschikt bent.
Op basis van je gekozen inkomensniveau en arbeidsongeschiktheidspercentage wordt bepaald hoeveel je ontvangt. Dus, ben je 80% arbeidsongeschiktheid en je gekozen inkomensniveau is € 2.000, dan ontvang je € 1.600 aan donaties per maand (maximaal 2 jaar). Dit bedrag is netto. Je ontvangt nooit meer dan je werkend hebt verdiend voorafgaand aan je ziekte.
Met SharePeople Crowdability helpen we je op een duurzame manier met je herstel om weer verantwoord aan de slag te gaan.
nu tijdelijk
korting
Bij SharePeople doen we niet aan kleine lettertjes. We zijn een vangnet bij arbeidsongeschiktheid voor en door ondernemers en zzp’ers die liever niet ziek of arbeidsongeschikt zijn. Samen spreken we wel het volgende af:
We gaan ervan uit dat je als ondernemer genoeg reserves hebt om de eerste 2 maanden zelf voor je inkomen te zorgen.
Ben je ziek of arbeidsongeschikt? Dan ontvang je maximaal 2 jaar donaties. Donaties starten vanaf 50% arbeidsongeschiktheid en stoppen als je weer 75% arbeidsgeschikt bent.
Met SharePeople Crowdability helpen we je op een duurzame manier met je herstel om weer verantwoord aan de slag te gaan. Ook als je afziet van de financiële ondersteuning, bijvoorbeeld omdat je op een andere manier in je inkomen kunt voorzien.
Ziekte door stressgerelateerde klachten, zoals een burn-out, ontstaan in het eerste jaar na aanmelding sluiten we uit. Daarna ontstaan? We dekken een burn-out niet langer dan 2 jaar met crowdsurance, maar wel met de verzekering.
Arbeidsongeschiktheid door een alcohol- of drugsverslaving valt helemaal buiten de dekking.
Per kalendermaand doe je maximaal één donatie aan iemand in het netwerk die tijdelijk niet kan werken wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de donatie is afgeleid van het ziektepercentage in jouw beroepsgroep en is nooit meer dan 6% van het gekozen inkomen bij ziekte. Het actuele ziektepercentage vind je hier.
Elke SharePeople-deelnemer zit in een groep met andere ondernemers. Samen deel je het risico op arbeidsongeschiktheid. Je doneert dus alleen aan zieke deelnemers binnen jouw groep. Er zijn in totaal 5 groepen van ongeveer dezelfde grootte. Welke groep jij zit, hangt af van je beroep. Groep 1 bevat beroepen met het laagste risico, terwijl groep 5 beroepen met het hoogste risico omvat. Op deze manier bieden we een eerlijk en solidair vangnet voor elke ondernemer.
Met SharePeople Lang regel je een vangnet bij arbeidsongeschiktheid tot aan je AOW-leeftijd. Er gelden wel strengere voorwaarden.
“Naar elkaar omzien in goede én slechte tijden is een waarde die ik in mijn leven wil nastreven. SharePeople sluit hier naadloos op aan.”
“Voor ondernemers en door ondernemers, met eerlijke en heldere afspraken. Alles is gewoon goed geregeld.”
“Eerlijk, solidair en zéker betaalbaar. Geen kleine lettertjes maar direct weten waar je aan toe bent bij ziekte.”
“SharePeople biedt een mooi alternatief voor een AOV en is goed betaalbaar. Daarnaast bewonder ik, als ondernemer, het initiatief.”
Wie kan er meedoen aan SharePeople?
Zelfstandig ondernemers, zzp’ers, start-ups, DGA’s met een BV, maten binnen een maatschap, vennoten binnen een VOF, zolang je maar als ‘ondernemer’ wordt aangemerkt door de belastingdienst en bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij inschrijving moet je 100% arbeidsgeschikt zijn en niet verwachten de komende 3 jaar als gevolg van een reeds gediagnostiseerde ziekte of aandoening arbeidsongeschikt te worden. Daarnaast moet je bereid zijn om maandelijks te doneren aan arbeidsongeschikte SharePeople deelnemers.
Is het gekozen inkomensniveau bruto of netto?
Het inkomensniveau dat je kiest is een netto-bedrag. Ook worden de inkomensniveaus van SharePeople Lang (vanaf 2 jaar arbeidsongeschiktheid) jaarlijks geïndexeerd.
Wat is het verschil tussen een AOV en SharePeople?
SharePeople is geen verzekering: deelnemers dekken onderling het risico op arbeidsongeschiktheid. Je betaalt dus geen premie, maar je doet (rechtstreeks) donaties (betalingen) aan zieke deelnemers. Gezamenlijk vormen we zo een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Je doneert maximaal per maand 6% van het inkomen dat je gekozen hebt, maar gemiddeld is dit veel lager (rond de 2%).
Ik heb al een AOV. Is SharePeople dan ook interessant voor mij?
SharePeople Kort kun je wel combineren. Kies dan voor een wachttijd van 2 jaar bij een traditionele AOV en bespaar op je kosten.
SharePeople Lang is een volwaardig alternatief voor de traditionele AOV. Het kan daarom niet gecombineerd worden. We kijken namelijk ook naar inkomsten die je ontvangt vanwege je arbeidsongeschiktheid. Deze inkomsten, zoals een uitkering van een AOV, worden afgetrokken van je te ontvangen donatiebedrag. Daarbij is SharePeople Lang een vangnet en geen hangmat. Wil je het comfort van een hoger inkomen? Dan is SharePeople Lang voor jou niet de juiste oplossing.
Hoe werkt SharePeople als ik ziek of arbeidsongeschikt word?
Als je langer dan 3 weken ziek bent, of verwacht langer dan 1 maand ziek te gaan zijn meld je dit online via het SharePeople portaal. Je ziekmelding wordt vervolgens zo spoedig mogelijk in behandeling genomen door onze arbodienst SharePeople Crowdability.
Ben je deelnemer? Kijk dan voor meer info bij de FAQ voor deelnemers in de menubalk in Mijn.SharePeople.nl.
Hoe voorkom je dat iemand niet doneert?
Wij controleren of iedereen die gevraagd is te doneren dat ook doet. Dus als iemand niet zou doneren, vragen we daar iemand anders voor in de plaats. Diegene die niet doneert heeft dan zelf geen recht meer op donaties als hij of zij zelf ziek wordt (dus dit komt zelden voor).