Zo werkt de begeleiding van zieke deelnemers bij SharePeople! Adviseur Werkvermogen Lucille vertelt over haar werk.
We hopen natuurlijk dat het nooit gebeurt. Maar wat als je uitvalt als ondernemer? Bij SharePeople begeleiden we zieke deelnemers vanaf de eerste dag dat zij zijn uitgevallen. We bieden dus meer dan alleen een financieel vangnet. Dat gaat net even anders dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering, vooral met het oog op duurzaam herstel. Hoe pakken we de begeleiding aan? Lucille de Klerk, Adviseur Werkvermogen bij SharePeople, vertelt er uitgebreid over en deelt haar tips om uitval te voorkomen.
Wat houdt je werk als Adviseur Werkvermogen precies in?
“Als Adviseur Werkvermogen begeleid ik deelnemers vanaf het moment dat zij zich ziek melden. Eerst ziet de zieke deelnemer vaak de huisarts. Daarna zijn wij het persoonlijke aanspreekpunt van de ondernemer, en ook de schakel tussen andere specialisten zoals een onafhankelijke bedrijfsarts. Elke maand heb ik een telefonisch contactmoment met de deelnemer. We bespreken dan hoe het de afgelopen tijd is gegaan, wat er speelt en of er mogelijkheden zijn om weer aan het werk te gaan. We doen het echt samen tijdens het herstelproces. De deelnemer en ik denken samen na over wat nodig is voor het herstel. Denk aan een psycholoog, een arbeidsdeskundige of misschien wel een business-specialist.
Daarnaast werk ik, net als de andere Adviseurs Werkvermogen, aan diverse eigen projecten. Denk aan praatgroepen opzetten voor deelnemers met hetzelfde ziektebeeld. Ook houden we ons bezig met kwaliteitsborging, bijvoorbeeld door dossiers van collega’s te screenen. Zo checken we bijvoorbeeld of we nog meer voor een deelnemer kunnen doen in het herstel; soms komen collega’s met extra ideeën. Verder hebben we eens in de 6 weken een intervisie waarin we onderwerpen uit de dossiers bespreken. Omdat onze Adviseurs Werkvermogen een mix zijn van mensen met een Arbodienst-achtergrond en collega’s die zelf ondernemer zijn, vullen we elkaar goed aan. Zo helpen we elkaar om deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden.”
Hoe ziet de begeleiding eruit zodra iemand zich heeft ziekgemeld?
“Zodra iemand zich heeft ziekgemeld, proberen we binnen 3 werkdagen contact op te nemen. Het eerste gesprek is een uitgebreide kennismaking. We bespreken het type werk dat iemand doet, de gezondheidssituatie van die persoon en wat de verwachtingen zijn qua herstel. Sommige mensen vallen volledig uit; anderen kunnen nog wel een aantal uur per week werken.
Daarna hebben we elke maand een telefonische afspraak. Tijdens die afspraken bespreken we steeds welke mogelijkheden er zijn om het werk gedeeltelijk weer op te pakken. Vanaf het einde van de derde maand na de eerste ziektedag ontvangt de deelnemer donaties en bekijken we samen steeds kritisch voor welk percentage je arbeidsongeschikt bent als ondernemer. Het doel is om de begeleiding zo persoonlijk mogelijk te maken en af te stemmen op de situatie van de deelnemer.”
Wat maakt jouw werk zo waardevol om te doen?
“Ik vind het mooi om mensen te ondersteunen in een lastige periode. Veel deelnemers hebben moeite om hun situatie te accepteren, zeker als ze voor het eerst langdurig arbeidsongeschikt zijn. Het gaat tenslotte altijd om ziekmeldingen waarbij mensen verwachten langer dan 6 weken ziek te zijn. De meeste ondernemers willen het liefst heel snel weer aan het werk, terwijl dat niet altijd bevorderlijk is voor hun herstel. Ik vind het mooi om samen toe te werken naar een succesvolle terugkeer naar werk, waarbij we terugval voorkomen.
Soms gaat de terugkeer naar werk langzamer dan iemand hoopt, soms juist sneller. Maar wat me in het algemeen opvalt, is hoe veerkrachtig en oplossingsgericht ondernemers zijn. Ze weten uiteindelijk altijd weer hun draai te vinden, ook in deze lastige situatie.”
Wat doet SharePeople nog meer voor deelnemers die zijn uitgevallen?
“Begeleiden bij de terugkeer naar werk is niet het enige wat we doen. We hebben bij SharePeople een breed netwerk aan hulpverleners die we kunnen inschakelen. Denk aan psychologen, mantelzorgondersteuning, businesscoaches en loopbaancoaches. Zij helpen deelnemers tijdens hun herstel of als ze een nieuwe richting willen inslaan. Het is altijd maatwerk: we kijken met de deelnemer wat past.
Verder houden we alles rondom de zieke deelnemers bij in een afgesloten online omgeving. Dat helpt ons om nog beter zicht te krijgen op de ziektes waarmee mensen uitvallen en de resultaten van onze begeleiding. Dankzij de data die we bijhouden, kunnen we op den duur voorspellende factoren aanwijzen in ziekmeldingen en in preventie. Dan zien we bijvoorbeeld hoe lang iemand gemiddeld ziek is met een bepaald ziektebeeld. Dat soort informatie kan vervolgens een goede onderbouwing zijn bij onze werkwijze.”
SharePeople doet ook veel aan preventie van ziekte onder ondernemers. Waarom is dat zo belangrijk en wat biedt SharePeople daarvoor aan?
“We zien regelmatig dat zieke deelnemers al langere tijd over hun grenzen zijn gegaan voordat ze uitvallen. Dat leidt vaak tot langdurige ziekte. Door preventief aandacht te besteden aan mentale en fysieke gezondheid, kun je veel ellende voorkomen. Hoe eerder je als ondernemer actie onderneemt bij klachten, hoe kleiner de kans is dat je langdurig uitvalt.
Een van mijn collega’s werkt bijvoorbeeld aan een zelftest voor zzp’ers, waarmee je als ondernemer inzicht krijgt in risicofactoren. Ook bieden we preventief hulp aan, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen, masterclasses en apps zoals Five Steps. Op onze site vind je alles wat wij aanbieden om gezond te ondernemen. Met ons aanbod helpen we deelnemers om signalen van overbelasting op tijd te herkennen en actie te ondernemen.”
Is er een succesverhaal van een herstelde ondernemer dat je in het bijzonder is bijgebleven?
“Ik herinner me een deelnemer met mentale klachten die heel lang over haar grenzen was gegaan. Toen ze eindelijk rust nam, verbeterde haar situatie snel. Wat bijzonder was, is dat ze op een gegeven moment een knop omzette. Ze liet de druk om heel hard te werken aan een vlot herstel los en accepteerde dat haar situatie nu eenmaal niet was zoals gehoopt. Vanaf dat moment ging het herstel veel sneller.
Ook spreek ik regelmatig ondernemers die het spannend vinden om na een tijdje weer aan het werk te gaan. Als de bedrijfsarts met wie wij samenwerken, beoordeelt dat er weer mogelijkheden zijn om te werken, is dat voor sommige ondernemers een grote stap. Maar in de praktijk gaat het bijna altijd beter als ze dan toch langzaamaan weer opbouwen. De stap van helemaal niet naar weer een paar uur per week werken is vaak het grootst. Ik vind het mooi om te zien dat het dan toch steeds beter gaat.”
Welke tip zou je aan ondernemers willen meegeven om uitval te voorkomen?
“Zorg goed voor jezelf. Dit klinkt misschien als een open deur, maar het is cruciaal. Beweeg voldoende, eet gezond, neem rustmomenten tijdens je werkdag en plan niet te veel op één dag. Kijk ook goed hoeveel uren je eigenlijk maakt in een week. Veel zzp’ers werken stiekem veel meer dan ze denken, vaak ook meer dan 40 uur. Onthoud dat je zelf je belangrijkste werknemer bent en dat je ook op jezelf moet letten. Hard werken is goed, maar hard ontspannen is minstens zo belangrijk.”
Regel jouw vangnet voor arbeidsongeschiktheid in 2 minuten
Ziek zijn als ondernemer is nooit leuk. Je wordt blij van je werk en wilt waarschijnlijk graag zo snel mogelijk weer aan de slag. Kies daarom voor de slimste oplossing: SharePeople biedt je een vangnet voor arbeidsongeschiktheid, zonder dure verzekeringen. Daarmee regel je niet alleen je inkomen bij arbeidsongeschiktheid, maar staat er ook vanaf de eerste ziektedag begeleiding voor je klaar.
Ontdek hoe het werkt en sluit je binnen 2 minuten aan bij ons vangnet.