Hoe rouwen je kan helpen herstellen na een zwangerschapsverlies
Herstellen na zwangerschapsverlies gaat soms verder dan alleen lichamelijk herstel. Het emotionele aspect is vaak groter dan je in eerste instantie zou denken. Rouwen is een belangrijk onderdeel van het helingsproces. De impact van je verlies hangt niet per se af van hoelang de zwangerschap duurde, maar van de dromen en verwachtingen die je had. Hoe dat zit en wat je zelf kunt doen om stappen te zetten in je eigen rouwproces ontdek je in onze Masterclass: Rouwen om verlies in de zwangerschap.

We vroegen Esther Cozijnsen, psycholoog NIP en lifecoach met eigen ervaring in zwangerschapsverlies, wat je kunt doen om je beter te voelen na een zwangerschapsverlies. In deze Masterclass op 27 maart om 13.00 uur gaat Esther dieper in op de stappen in het rouwproces en geeft je waardevolle informatie, erkenning én handvatten na een miskraam, stilgeboorte, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of iedere andere vorm van zwangerschapsverlies.
Het effect op zelfvertrouwen en werk
Verlies in de zwangerschap kan impact hebben op je zelfvertrouwen, je werk en je dagelijkse (sociale) leven. Misschien herken jij dit wel: het vertrouwen in jezelf en je lichaam is niet meer hetzelfde, en je vraagt je af of dat ooit weer beter wordt. Op je werk functioneer je anders dan voorheen. Je bent sneller moe en ervaart meer stress dan je gewend bent. Je werkt het liefst wat vaker op de automatische piloot of liever even helemaal niet. Extra lastig als zzp’er, want geen werk betekent ook geen inkomen. Of misschien doe je juist het tegenovergestelde; je stort je volledig op je werk om jezelf af te leiden en de pijn van je verlies niet te hoeven voelen.
Ook sociale contacten, op het werk en daarbuiten, geven regelmatig ongemak. Vertel je erover of juist niet? Wie wel en wie niet? En hoe ga je om met het ongemak van anderen en de soms pijnlijke opmerkingen die daaruit voortkomen? Zwangere vrouwen kom je overal tegen, op je werk, in je vriendengroep, in je familie en op straat. Voor je gevoel zijn het er nu veel meer dan normaal. Hoe reageer je op zwangerschapsnieuwtjes? En wat doe je met gender reveal feestjes, babyshowers en kraamvisites? Zet je je eigen gevoelens aan de kant of zeg je eerlijk hoe het voor je is?
Bagatelliseren kan je herstel stagneren
Het verdriet komt niet altijd meteen. Soms komt het pas veel later, maanden of zelfs jaren na de gebeurtenis. Dit, gecombineerd met het taboe rondom het onderwerp, zorgt ervoor dat veel ouders in stilte worstelen. Opmerkingen als “Het komt heel veel voor”, “Blijf er niet in hangen” of “Beter nu dan later in de zwangerschap”, zijn goed bedoeld, maar bagatelliseren het verdriet en de impact ervan. Uit een enquête van Ouders van Nu uit 2022 komt naar voren dat 65,4% van de vrouwen na een miskraam mentale klachten ervaart. Een miskraam kan dus, maar hoeft niet, een langere impact hebben op je gemoedstoestand.
“Gun jezelf de tijd om te rouwen” is een goed advies, maar hoe doe je dat dan?
Rouwen: Meer dan alleen loslaten
Rouwen is niet zomaar een plekje geven of alles maar “verwerken”. Het is actief leven met het verlies. Esther beschrijft een aantal stappen die je kunnen helpen bij het rouwproces. Maar houd in gedachten dat dit geen rechtlijnig proces is met een duidelijk eindpunt. Rouwen is dynamisch, en kent geen chronologische volgorde. Het gaat om doen, om actie ondernemen. En daar kunnen deze stappen jou bij helpen.
Vier Belangrijke Stappen:
- De realiteit onder ogen zien: Je bent geschrokken, verdoofd, misschien ontken je het zelfs. Dat is normaal. Bij zwangerschapsverlies is dit extra moeilijk omdat het verlies vaak “onzichtbaar” is.
- De pijn voelen: Het is verleidelijk om het verdriet te negeren, te relativeren. Maar het onderdrukken vertraagt je herstel. Laat de tranen stromen wanneer je ze voelt opkomen.
- Aanpassen aan een nieuwe realiteit: Spreek je dromen en verwachtingen van de toekomst uit om ze makkelijker op de realiteit te kunnen bijstellen.
- Herinneren en genieten: Liefdevolle herinneringen geven kracht. Dit kan moeilijk zijn bij zwangerschapsverlies, omdat er vaak weinig tastbare herinneringen zijn. Een dagboek bijhouden of het maken van foto’s kunnen steun bieden.
Doe mee en ontdek hoe jij je beter kunt voelen
Je hoeft niet lijdzaam af te wachten tot de pijn, het gemis en het verdriet vanzelf over gaan. Het gaat waarschijnlijk nooit helemaal meer over, maar hoe kun je verder met dit verlies? Dat is zwaar en kan lichter worden als je je verlies en het rouwproces de aandacht geeft die het nodig heeft. Meld je aan voor de Masterclass en krijg handvatten om je beter te voelen.
Voorkom uitval en houd jezelf (mentaal) fit
Als zelfstandig ondernemer ben jij je eigen én enige kracht. Je hebt zelf veel meer in de hand dan je denkt om gezond en energiek te blijven. Voel je dat het even wat minder gaat? Als deelnemer van SharePeople staat er naast deze masterclasses ook persoonlijke begeleiding voor je klaar. Trek aan de bel en plan een gesprek in met een van onze adviseurs. Zij helpen je snel weer op de goede weg.