Gezondheidsverklaring AOV invullen? Zo bereid je je goed voor!
Veel zzp’ers zien er als een berg tegenop: de gezondheidsverklaring voor hun AOV invullen. Heel begrijpelijk! Je doet het niet even tussendoor. En dat moet je ook niet willen. Door je gezondheidsverklaring volledig en zorgvuldig in te vullen, voorkom je namelijk problemen én verloopt je aanvraag sneller. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Daar helpt Anne van der Kleij (Teamlead SharePeople AOV) je graag bij. Ze deelt haar uitleg en tips om jouw AOV-gezondheidsverklaring vlot én goed in te vullen.
Wat is een gezondheidsverklaring voor de AOV precies?
Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt, dan wil de verzekeraar je gezondheid beoordelen. Om dat te kunnen doen, vraagt de verzekeraar je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dat is een vragenlijst waarin je vragen beantwoordt over je gezondheid. Denk aan vragen over je lengte en gewicht en gezondheidsklachten waarvoor je in behandeling bent of bent geweest.
Wat voor vragen kun je verwachten?
In onze gezondheidsverklaring voor de AOV beantwoord je vragen als:
- Wat zijn je lengte en gewicht?
- Rook je?
- Gebruik je alcohol en/of drugs?
- Voor welke aandoeningen heb je de afgelopen jaren een arts gezien?
- Gebruik je op dit moment medicijnen?
- Ben je geopereerd of staat er een operatie op de planning?
- Heb je een aandoening zoals […]?
- Sta je onder controle bij een arts?
- Beoefen je extreme sporten (zoals bergbeklimmen of parachutespringen)?
Moet je echt alles invullen voor de medische beoordeling?
Ja, het is heel belangrijk om volledig te zijn. Twijfel je of iets het melden waard is? Benoem het dan alsnog. Een bezoek aan je huisarts of specialist, een controle-afspraak of onderhoudsmedicatie kunnen van belang zijn. Ook behandelingen door bijvoorbeeld een fysiotherapeut zijn belangrijk om te benoemen.
Dat je volledig bent in je antwoorden, is niet alleen in het belang van de verzekeraar. Het is vooral in jouw belang:
- Zo kan de medisch beoordelaar jouw gezondheidsrisico beter beoordelen. Aanvullende vragen zijn minder vaak nodig als je uitgebreide antwoorden geeft. Je weet dus sneller of je aanvraag is goedgekeurd.
- Het voorkomt gedoe. Houd je (al is het onbewust) informatie achter? Dan kan dat problemen opleveren als je ziek wordt. Mogelijk kan de verzekeraar dan niet uitkeren, omdat ze niet wisten van jouw verhoogde risico.
In deze video lichten we verder toe waarom het belangrijk is om echt alles in te vullen:
Waarom is een gezondheidsverklaring nodig?
Met een gezondheidsverklaring kan een medisch adviseur inschatten of jij een verhoogd risico hebt om arbeidsongeschikt te raken. Daarvoor kijkt de medisch adviseur naar je medische voorgeschiedenis in combinatie met je beroep. Op basis daarvan bepaalt de verzekeringsmaatschappij of jij in aanmerking komt voor een verzekering. Ook kijkt de verzekeringsmaatschappij of je eventueel uitsluitingen voor een bepaalde aandoening (een “clausule”) of een verhoogde premie krijgt.
7 tips om de gezondheidsverklaring voor je AOV goed in te vullen
Wat kun je doen om de gezondheidsverklaring voor je AOV zo goed en volledig mogelijk in te vullen? Dit zijn Annes 7 tips:
- Zorg dat je alle informatie bij de hand hebt. De verzekeraar mag je medische gegevens niet tussentijds opslaan. Daarom is het belangrijk dat je alles in één keer invult. Je zou vooraf je medisch dossier kunnen opvragen bij je huisarts, zodat je alle info hebt liggen. Of log in je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) in om je dossier op te halen.
- Neem er de tijd voor. Zo voorkom je dat je dingen vergeet of te korte antwoorden geeft, waardoor je later aanvullende vragen krijgt.
- Wees niet bang om ‘ja’ in te vullen. We hebben allemaal weleens wat. Als je klachten of een aandoening hebt (gehad), is dat niet meteen een reden om je af te wijzen voor de verzekering.
- Bij twijfel: meld het. Twijfel je of je bijvoorbeeld een fysiobehandeling voor je rug of een vitamine D-tekort moet melden? Doe het toch. Je kunt beter te veel informatie geven dan te weinig. Dan krijg je sneller uitsluitsel over je aanvraag.
- Geef een tijdsindicatie als je het niet precies weet. Weet je niet meer exact wanneer je een bepaalde klacht had? Geef dan een indicatie. Het maakt niet zo uit of het nu 3 jaar of 4 jaar geleden was.
- Beschrijf alles zo volledig mogelijk. Dus schrijf niet op ‘botbreuk’, maar wel ‘breuk schouder links’. Zet er ook bij of je klachtenvrij bent hersteld en of de aandoening impact had op je werk. Daarmee voorkom je aanvullende vragen.
- Stuur extra informatie na. Bedenk je na het invullen nog iets wat relevant zou kunnen zijn? Mail die informatie dan apart door. Je hoeft daarvoor niet de hele gezondheidsverklaring opnieuw in te vullen.
Hoe gaat het verder met de medische acceptatie?
Zodra je de gezondheidsverklaring hebt ingevuld en verstuurd, gaat deze naar de verzekeraar. Je aanvraag kan in één keer goedgekeurd worden. In sommige gevallen wordt je gezondheidsverklaring doorgestuurd naar een medisch adviesbureau. Dan beoordeelt een verzekeringsarts je verklaring. Er zijn dan 4 scenario’s mogelijk:
- Je wordt alsnog meteen geaccepteerd.
- Er is aanvullende medische informatie van jou of van een behandelaar nodig.
- Je wordt geaccepteerd met een aanpassing (een premieverhoging of een uitsluiting voor een bepaalde klacht of aandoening).
- Je wordt helaas afgewezen voor de verzekering.
Wat als je wordt afgewezen voor de verzekering?
Word je afgewezen voor de AOV op basis van je gezondheidsverklaring? Dan is dat natuurlijk heel zuur. Maar niet elke afwijzing is een harde afwijzing. Het kan ook betekenen dat het op dit moment lastig is om een risico-inschatting te maken. Dat geldt bijvoorbeeld als je binnenkort een operatie ondergaat. Vraag daarom altijd waarom je bent afgewezen.
Als je bent afgewezen, zijn er een paar opties:
- Vraag om een herbeoordeling van je volledige medische situatie. Dit kun je ook over een paar maanden doen als je bijvoorbeeld een operatie op de planning hebt staan.
- Schakel een second opinion in en laat iemand anders de aanvraag opnieuw beoordelen.
- Kies alleen voor SharePeople Kort. Daarmee heb je een oplossing voor de eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Hier gaat geen medische keuring aan vooraf. Wel gelden een paar voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld bij de aanmelding 100% arbeidsgeschikt zijn, niet onder behandeling zijn bij een arts.
Kies je voor SharePeople Kort? Dan kun je wachten tot de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering vanuit de overheid komt. Vanuit die verzekering is iedereen verzekerbaar. Of je kunt over bijvoorbeeld 1-2 jaar opnieuw een aanvraag doen.
Waar wacht je nog op? Sluit nu je AOV af!
Je hebt nu alle informatie die jou door de gezondheidsverklaring voor je AOV heen loodst. Dus waarom nog wachten? Sluit nu je AOV af via SharePeople. Een solidaire én betaalbare AOV-oplossing! Dat geeft je gegarandeerd een gerust gevoel. Ook als er iets gebeurt waardoor jij langere tijd uit de running bent, ben jij nog verzekerd van inkomen.
Bij SharePeople bieden we je twee opties.
Je grootste risico binnen 3 minuten gedekt voor de eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Of veilig zitten tot je pensioen met een combinatie van donaties en een groepsverzekering.
Richt je AOV-oplossing in zoals jij het wil.