Dit was het nieuws zzp’er op 31-01-2025
Of het nu gaat om online veiligheid of de handhaving op schijnzelfstandigheid, als zzp’er wil je goed voorbereid zijn. Veranderingen kunnen spannend zijn, maar ze bieden ook kansen om je te onderscheiden in de markt. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen hier voor je op een rij en laten zien hoe jij er je voordeel mee doet.
Kabinet verbetert arbeidsongeschiktheidsstelsel: wat betekent dit voor zzp’ers?
Het kabinet gaat aan de slag met een nieuw en vereenvoudigd arbeidsongeschiktheidsstelsel. Waarom? Omdat de huidige regels zo ingewikkeld zijn dat ze niet meer uitvoerbaar zijn. Minister van Hijum geeft aan dat het UWV het werk niet aankan en vaak fouten maakt bij het vaststellen van uitkeringen. Maar wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Het kabinet onderzoekt hoe zelfstandigen beter toegang kunnen krijgen tot uitkeringen, vooral voor degenen die nu geen recht hebben op ondersteuning omdat ze minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Dit biedt ook kansen voor flexibele verzekeringsopties, zoals SharePeople. Het kabinet zoekt naar verbeteringen, maar jij kunt nu al actie ondernemen. Met SharePeople regel je vandaag een inkomen voor als je onverwacht niet kunt werken.
Waarom je beter geen openbare wifi kunt gebruiken
Stel: je zit lekker met je laptop in een hippe beachclub op Bali, kokosnoot binnen handbereik, en je klapt je laptop open om wat mails weg te werken. Gratis openbare wifi? Yes, handig! Maar pas op: het brengt risico’s met zich mee! Door gebruik te maken van openbare wifi kan een hacker op hetzelfde netwerk meelezen. Voor je het weet, hebben ze je inloggegevens of andere gevoelige info te pakken. Dit geldt niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland wanneer je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk.
Gelukkig kun je het risico makkelijk verkleinen. Gebruik je mobiele hotspot of een VPN, als je toch openbare wifi gebruikt. Check of je het juiste netwerk kiest en zet internetbankieren even uit. Zo werk je veilig, waar je ook bent!
Als het aankomt op schijnzelfstandigheid heeft de overheid nog veel te leren
Net zoals het beschermen van je gegevens bij openbare wifi, is het belangrijk om ook je ondernemerschap te beschermen tegen schijnzelfstandigheid. Een maand na de start van de handhaving op schijnzelfstandigheid blijkt dat de overheid haar eigen regels niet zo nauw neemt. BNR vroeg de grootste ministeries naar het aantal zzp’ers dat zij in dienst hebben als schijnzelfstandig kan worden gezien. Niemand kon daar een duidelijk antwoord op geven. Dit roept vragen op over de geloofwaardigheid van de overheid. Best ironisch toch, dat juist zij schijnzelfstandigheid aan moeten pakken?
Toch zien we ook positieve ontwikkelingen: door de handhaving ontstaat er minder concurrentie doordat er ook aardig wat zzp’ers zijn die in loondienst zijn gegaan. Dit biedt kansen voor jou als ondernemer om je te onderscheiden. Door je expertise te benadrukken en een sterke netwerkstrategie te hanteren, kun je inspelen op de groeiende vraag naar betrouwbare samenwerkingen. Blijf scherp en gebruik deze veranderingen in je voordeel.
Check je zelfstandigheid met deze snelle checklist
Hoe ervaar jij de handhaving op de Wet DBA? Merk je weinig verandering, zijn jouw opdrachtgevers voorzichtiger of maakt het je werk als zzp’er juist makkelijker en duidelijker? Ook al heb jij je zaakjes als goede ondernemer waarschijnlijk tiptop in orde, is het niet verkeerd om scherp te hebben wat schijnzelfstandigheid inhoudt. Dubbelcheck met deze checklist en blijf lekker ondernemen!”
- Werk met een modelovereenkomst
- Communiceer open met je opdrachtgever
- Vermijd kenmerken van een dienstverband
- Werk voor meerdere opdrachtgevers
- Gebruik zoveel mogelijk je eigen materialen
- Bepaal zelf hoe je werkt
- Draag ondernemersrisico
- Maak afspraken over vervanging
- Zorg voor transparante financiële afspraken
- Hanteer een passend uurtarief