Dit was het nieuws zzp’er op 14-02-2025
Je bent zzp’er omdat je kansen ziet en graag je eigen pad kiest. Maar als je de media moet geloven, is het alleen maar gedoe en onzekerheid. Onzin natuurlijk—jij weet precies waar je mee bezig bent. Of het nu gaat om slim samenwerken, groeien naar een BV of inspelen op de veranderingen van 2025, jij blijft in control. Nieuwsgierig hoe je nóg sterker staat? Lees snel verder!
87% van de zzp’ers is positief over de toekomst
Je bent ondernemer, niet omdat het móet, maar omdat je kansen ziet en zelfstandig wilt werken. Uit onderzoek van Knab blijkt dat 87% van de zzp’ers optimistisch is over de toekomst, terwijl slechts 29% zich zorgen maakt over de Wet DBA.
Toch ligt de focus in de media vaak op schijnzelfstandigheid en kwetsbare sectoren. Dit schetst een eenzijdig en te negatief beeld van ondernemerschap, vaak gestuurd door partijen die belang hebben bij vaste contracten of tussenoplossingen. Zzp’ers zelf ervaren dat anders: zes op de tien vinden de berichtgeving (veel) te negatief. En terecht, want jij weet wat je doet. Met duidelijke contracten, een goede administratie en heldere afspraken met opdrachtgevers sta je sterk. Financieel expert Oskar Barendse benadrukt dat zzp’ers waarde toevoegen aan de economie en vol vertrouwen ondernemen. Juist die flexibiliteit maakt jou als zzp’er zo krachtig.
Waarom werken met zzp’ers slimmer en goedkoper is
Als zorginstellingen, scholen en kinderopvangcentra geen zzp’ers meer mogen inhuren, mogen ze flink in de buidel gaan tasten. Want dan blijven er alleen nog detacherings- en uitzendbureaus over. En die zijn gemiddeld 39% duurder! Waarom? Omdat er een flinke marge en bemiddelingsfee tussen zit.
Vooral in de zorg werken instellingen daarom nauwelijks met uitzendkrachten, dat percentage ligt op slechts 1,4%. Daar komt nog bovenop dat je bij een uitzendkracht btw moet betalen, terwijl zzp’ers in semipublieke sectoren geen btw mogen rekenen. Dat drukt de kosten aanzienlijk. Kortom, waarom moeilijk doen als het slim kan? Direct samenwerken met zzp’ers is vaak gewoon voordeliger.
Van eenmanszaak naar BV: wanneer stap je over?
Een overstap van een eenmanszaak naar een BV kan een slimme zet zijn! Niet alleen bescherm je jezelf tegen persoonlijke aansprakelijkheid, maar je kunt ook profiteren van belastingvoordelen bij hogere winsten. Daarnaast maak je de verkoop van je bedrijf een stuk eenvoudiger.
Met een BV loop je minder risico, omdat zakelijke schulden niet privé te verhalen zijn, tenzij je persoonlijk borg staat. Als je rond de €100.000 winst per jaar draait, is het zeker het overwegen waard om deze stap te maken. En heb je plannen om je bedrijf in de toekomst te verkopen? Dan is het overstappen naar een BV vaak een slimme keuze! Vergeet niet dat de manier waarop je overstapt invloed heeft op je afrekening met de Belastingdienst, dus laat je goed adviseren.
Veranderingen voor zzp’ers in 2025: ontdek wat dit voor jou betekent!
Veranderingen zijn onontkoombaar, maar ze bieden vaak ook nieuwe kansen! Met de handige ‘Wat betekent dit voor mij?’-tool ontdek je wat bijvoorbeeld de daling van de zelfstandigenaftrek en de verlaging van de mkb-winstvrijstelling voor jou betekenen.
Vul de tool in en ontdek hoe je jouw onderneming kunt optimaliseren en waar je op moet letten. Zo blijf jij een stap voor en weet jij precies wat dit voor jouw portemonnee betekent?