Dit was het nieuws zzp’er op 13-09-2024
De aankondiging dat er vanaf 1 januari 2025 streng gecontroleerd gaat worden op schijnzelfstandigheid, roept bij veel zzp’ers vraagtekens op. Wat betekent dit voor jou als zzp’er en wat zijn de consequenties als er sprake is van schijnzelfstandigheid. Tijdens het commissie debat in de tweede kamer op 12 september, blijkt dat de Belastingdienst inderdaad strenger gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid, maar waarbij vooral de rol van werkgevers onder de loep komt.
Zzp’ers hoeven zich geen zorgen te maken over handhaving wet DBA.
Het kabinet belooft dat de controle op de zzp-wet tegen schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025 niet overdreven streng zal zijn. Er zal dus niet “hysterisch gecontroleerd gaan worden”. De Belastingdienst zal zich specifiek richten op sectoren waar schijnzelfstandigheid veel voorkomt. Ook zullen de controles niet direct leiden tot boetes, maar zullen bedrijven eerst een aanwijzing (soort waarschuwing) krijgen. De boete bestaat uit een naheffing van de sociale premies en belastingen die eigenlijk betaald hadden moeten worden.
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ziet toe of zzp’ers wel echt zelfstandig zijn en niet verkapt in loondienst zitten. De wet bestond al, maar de belastingdienst handhaafde hem niet. We weten ook al langere tijd dat de handhaving eraan zit te komen, aangezien dit 2,5 jaar geleden al aangekondigd is. De handhaving van deze wet werd echter herhaaldelijk uitgesteld vanwege onduidelijkheden over de uitvoering. Het kabinet wil het niet nog langer uitstellen, zoals staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga aangaf tijdens het debat.
We merken dat opdrachtgevers wel ongerust raken door de hernieuwde aandacht voor de wet DBA, wat nadelig kan zijn voor zzp’ers. Opdrachtgevers kiezen mogelijk eerder voor uitzendkrachten of vragen zzp’ers in dienst te komen. Als zelfstandige is dit uiteraard je eigen keuze en hoef jij je pas zorgen te maken als je langdurig bij één opdrachtgever zit, bij minder dan 3 opdrachtgevers werkzaam bent of onder een uurtarief van 33 euro zit.
Ondanks dat er nog steeds veel onduidelijkheid is over deze wetgeving, hoeven zzp’ers zich dus geen zorgen te maken over de handhaving van de wet. Het gaat ook maar om een beperkt percentage van alle zzp’ers in Nederland. Dan heb je het namelijk over zo’n 200.000 op 1,2 miljoen zelfstandigen. Grote kans dat dit voor jou als zzp’er dus niet van toepassing is.
Hoe zit het dan met de Verplichte AOV?
Momenteel is minister Van Hijum nog in afwachting van een uitvoeringstoets. Deze toets zal naar alle waarschijnlijkheid met name gericht zijn op het UWV: in hoeverre, of vanaf wanneer, kan het UWV de uitvoering van de BAZ aan? Op dit moment bevinden we ons dus in de uitvoeringstoetsfase. Dit betekent dat de voorbereidingen voor de daadwerkelijke uitvoering van de verplichte AOV plaatsvinden.
Uit de kamer komen kritische geluiden waarom broodfondsen en crowdsurance niet zouden gelden als financiële oplossingen of als vervangingen voor traditionele verzekeringen. Dit valt namelijk niet onder een verzekering, dus geldt het ook niet als opt-out. Bij SharePeople zijn wij de enige ‘broodfondsachtige’ die hier wel aan voldoet. Want wij hebben een verzekering en donaties in één.