Dit was het nieuws zzp’er #17
Met dit twee wekelijkse nieuwsoverzicht ben je iedereen een stapje voor. Zo ben je op de hoogte van de laatste regeltjes, voorkom je cyberaanvallen en weet je hoe je gezond kan blijven. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.
Heb jij een leestip waarvan je denkt dat collega-ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten. Samen weten we meer.
Inhoud:
- Het aantal stappen dat je per dag moet zetten voor een gezond leven
- Zzp’ers opgelet: Belastingdienst schrapt modelovereenkomst ‘vrije vervanging’
- Cybercriminelen ‘gijzelen’ steeds vaker de gegevens van zzp’ers
- Burgerinitiatieven verdienen meer aandacht van de overheid
Het aantal stappen dat je per dag moet zetten voor een gezond leven
Dat wandelen goed voor je is weten we wel, maar ben je je ook écht bewust van de impact op je gezondheid? Uit de grootste studie ooit blijkt dat hoe meer je loopt, hoe langer je leeft! En het beste nieuws is dat je geen 10.000 stappen per dag hoeft te zetten om gezondheidswinst te behalen. Al bij 3.967 stappen per dag neemt de kans op vroegtijdig overlijden af. En elke vijfhonderd tot duizend extra stappen per dag maken een significant verschil. Er is zelfs geen bovengrens gevonden, dus ook als je 20.000 stappen per dag zet, zijn er nog extra gezondheidsvoordelen.
Jongeren hebben het meeste baat bij extra beweging, maar ook 60-plussers hebben 42% minder kans om vroegtijdig te overlijden als ze dagelijks zo veel mogelijk stappen zetten. Het is dus nooit te laat om meer te bewegen. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt te weinig beweging zelfs de vierde grootste doodsoorzaak ter wereld. Laten we dus lekker elke dag gaan wandelen (ook tijdens je werkweek) en zorgen dat we langer en gezonder leven!
Bron: Scientias
Zzp’ers opgelet: Belastingdienst schrapt modelovereenkomst ‘vrije vervanging’
De Belastingdienst gaat de modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ afschaffen vanaf 1 januari 2024. Dat betekent dat als je als zzp’er met deze overeenkomst werkt, je voor het einde van het jaar je arbeidsrelatie moet beoordelen en een nieuwe overeenkomst moet afsluiten. Anders loop je het risico op schijnzelfstandigheid en dat wil je natuurlijk niet.
Deze aanpassing is in een stroomversnelling gekomen door de zaak Deliveroo. De Hoge Raad oordeelde namelijk dat de fietskoeriers van Deliveroo op basis van een arbeidsovereenkomst werkten en geen zelfstandigen waren, ook al konden ze hun werk door anderen laten uitvoeren. Dus wees voorzichtig en lees hier hoe je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen.
Bron: Zipconomy
Cybercriminelen ‘gijzelen’ steeds vaker de gegevens van zzp’ers
Het zal je maar overkomen: een ransomware-aanval. Dit is een cyberaanval waarbij criminelen kwaadaardige software installeren om de gegevens van je bedrijf te ‘gijzelen’. Alleen door betaling van losgeld krijg je de bestanden weer terug. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mkb’ers en zzp’ers hier steeds vaker slachtoffer van zijn. Opmerkelijk genoeg vraagt slechts 13 procent om hulp van de politie, terwijl het altijd zinvol is om aangifte te doen. Het betalen van losgeld is in de meeste gevallen niet de oplossing. De helft van de aanvallen waarbij werd betaald, gaf geen resultaat.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en nu al maatregelen te nemen om je onderneming te beschermen tegen ransomware-aanvallen.
Bron: RTL Nieuws
Burgerinitiatieven verdienen meer aandacht van de overheid
Steeds meer mensen in Nederland bundelen hun krachten en starten initiatieven om maatschappelijk kwesties aan te pakken. Omdat het anders kan, vaak beter en eerlijker. Denk bijvoorbeeld aan energiecollectieven, coöperatieve landbouw en nieuwe oplossingen voor verzekeringen voor zelfstandigen. De betrokkenheid van burgers neemt vaak af bij privatisering, en daarom zijn deze “commons”-bewegingen (zonder winstoogmerk) zo belangrijk. Om dit te stimuleren zou, volgens dit onderzoek van onder meer Erasmus University, de overheid hier een steentje aan kunnen bijdragen. “De overheid doet een burgercollectief te vaak af als een vrijblijvende vorm van participatie”, aldus hoogleraar Tine De Moor.
Het moeilijkst voor de burgercollectieven blijkt het vinden van serieuze investeerders en het delen van kennis en expertise met bestuurders. Laat dat nou net hetgeen zijn waarbij overheden kunnen helpen. Samen zou dus nog beter zijn!
Bron: NRC
De SharePeople Coöperatie zet de markt van verzekeren op z’n kop. En samen zorgen we voor een alternatief van de veel te dure verplichte AOV. Sluit je ook aan!
Doe eerst de test en kijk of SharePeople ook bij jou past.
Wil jij op de hoogte blijven van het (laatste) nieuws dat voor jou als zzp’er van belang kan zijn? Abonneer je dan op onze tweewekelijkse nieuwsupdate op LinkedIn.