Dit was het nieuws #5
En er zijn weer twee weken voorbij. Weken waarin we toch weer opmerkelijk nieuws vonden en dat graag met jullie delen. Hoeven jullie er zelf niet meer naar op zoek en kun je je focussen op andere zaken.
Inhoud:
- Goed nieuws, de opt-out gaat er komen
- Ben je nu wel of niet zzp’er volgens de wet DBA?
- Wordt de genderkloof ooit minder?
- Hoeveel kun je eigenlijk per uur vragen als zzp’er?
- Freelancer krijgt gelijk: meer werknemer dan zzp’er
Goed nieuws, de opt-out gaat er komen
Waarom is dat goed nieuws? Het zorgt er namelijk voor dat de ondernemer zijn keuzevrijheid behoudt. Want met de verplichte AOV die er nu ligt gaat het om een homogene verzekering en de groep zelfstandig ondernemers is nu eenmaal niet homogeen, zo stelt het demissionair kabinet in deze uitleg. Hoe dit er exact uit komt te zien dat wordt nog verder uitgewerkt en we volgen het op de voet. Maar weet dat je bij SharePeople met de combinatie crowdsurance en verzekeren in ieder geval goed zit. En als je dat nu bij SharePeople regelt ben je ook nog eens een stuk voordeliger uit dan wanneer je wacht totdat die verplichte AOV er is.
Bron: vvponline
Ben je nu wel of niet zzp’er volgens de wet DBA?
Deze vraag houdt de gemoederen al jaren bezig. Er zijn al vele formulieren, wetten en afspraken over gemaakt in het verleden, maar het kabinet lijkt er maar niet uit te komen. Ook de nieuwe wet DBA die duidelijkheid zou moeten bieden staat weer op een laag pitje.
Waarom lukt het maar niet om deze wet erdoor te krijgen?
RTL Nieuws: ‘Ongeveer 1,2 miljoen mensen werkten volgens het CBS in 2023 als zzp’ers. Dat is 13 procent van alle werkenden. Het probleem: de ene zelfstandige, is de andere niet.’
En dat laatste is eigenlijk wat deze wet wel doet. Ze scharen alle ondernemers onder dezelfde noemer. Met name de term ‘inbedding’ roept veel weerstand op.
Bron: RTL Nieuws
Wordt de genderkloof ooit minder?
Wat blijkt? Nog steeds verdienen vrouwelijke zzp’ers gemiddeld minder dan hun mannelijke collega’s. Dit heeft niet alleen effect op het huidige inkomen maar ook op het pensioen dat vrouwen opbouwen. Uit een onderzoek dat Knab in samenwerking met BrightPensioen deed blijkt dat het uurtarief van mannen met een masterdiploma gemiddeld 13% hoger is dan dat van vrouwen met dezelfde papieren. De onderhandelingsvaardigheden zouden hierin een rol spelen volgens dit onderzoek.
Wat de factoren ook zijn, de kloof wordt alleen maar groter en de gevolgen ook. Lees hier meer over wat die gevolgen dan kunnen zijn.
Bron: ZiPconomy
Hoeveel kun je eigenlijk per uur vragen als zzp’er?
Als je beginnend zzp’er bent dan worstel je al snel met de vraag wat je uurtarief moet zijn. Natuurlijk hangt dit af van de sector waarin je werkt, de ervaring die je inbrengt en de schaarste op de markt. Uit een enquete die Knab hield onder zijn zzp-klanten blijkt dat het uurtarief gemiddeld € 81 ex btw is. En dat ongeveer 27 uur per week declarabel zou zijn. Welke sector hanteert welk uurtarief en wat zijn dan de kosten vind je allemaal terug via deze link. Klopt jouw uurtarief met die van je collega’s? Of vind je het onzin, je bepaalt zelf wel wat je uurprijs is?
Bron: Knab
Freelancer krijgt gelijk: meer werknemer dan zzp’er
Terwijl de wet over schijnzelfstandigheid (wet DBA) er nog niet door is en de meeste zzp’ers niet in loondienst willen was er bij de Volkskrant een zzp’er die vond dat hij meer werknemer dan zzp’er was. Hij kaartte dit aan bij de rechter en kreeg gelijk: hij had eigenlijk op de loonlijst moeten staan. Volkskrant: ‘Met een bedrijfslaptop, vaste werktijden en werkplek op kantoor sinds 2011, leek zijn job meer op die van een vaste werknemer dan een zzp’er.’ Dit oordeel kan betekenen dat hij recht heeft op misgelopen vakantiegeld, werktijdentoeslag en misschien meer. Dit roept bij ons wel de vraag op of deze zzp’er ook zijn ondernemerskortingen moet gaan terugbetalen? Misschien een goed moment om je eigen werkvoorwaarden onder de loep te nemen.
Bron: RTL Nieuws
Als je dan toch je werkvoorwaarden onder de loep aan het nemen bent, heb jij al een vangnet bij arbeidsongeschikt geregeld? Bereken je AOV en ontdek in 1 minuut of SharePeople bij je past.