Dit was het nieuws #13
Het nieuws lezen, niet iets waar je vrolijk van wordt? Dat begrijpen we wel. Het kost tijd en de positiviteit is vaak ver te zoeken. Een kort overzicht van het nieuws dat voor jou als ondernemer belangrijk (en leuk) is, is dus wel zo fijn.
Antwoorden op brandende ondernemersvragen
Afgelopen week vond het commissiedebat Arbeidsmarktbeleid plaats met een aantal grote vragen rondom de hervorming van de arbeidsmarkt. Hier werd de rol van de zzp’er uitvoerig besproken. Met schijnzelfstandigheid bovenaan de agenda. Minister van Sociale Zaken – Karien van Gennip – hakt in ieder geval één knoop door, de aanpak van België wordt niet de onze. Volgens haar zal slechts de definitie ‘gezag’ een nieuwe wending moeten krijgen. Die duidelijk moet maken wie mag werken als zelfstandige en waar.
Lees ook: wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandige?
Dan onderwerp nummer twee; ‘Hoe staat het met de verplichte AOV? Een brandende vraag met alleen een geschatte datum als antwoord. Ergens tussen 2027 en 2029. Hoe die zzp AOV eruit moet gaan zien is nog (steeds) onduidelijk. Maar de opt-out, komt op verzoek van de SER toch weer op tafel. En van Gennip belooft een uitgewerkt voorstel voor het einde van het jaar.
Bron: Zipconomy
Zzp’ers winnen terrein in den Haag
Vanaf 2023 komen er 3 extra zetels voor zelfstandigen in de Sociaal Economische Raad (SER). Wel zo handig om mee te kunnen praten over een discussie waar je zelf onderdeel van bent. Maar Roos Wouters van de Werkvereniging juicht niet mee. Het is aanschuiven bij werkgevers of werknemers. Volgens Roos is dat nog lang niet voldoende. Zij pleit voor eigenstandige zetels, gelijkwaardig aan de andere partijen. Maar als je niet áán tafel zit, sta je op het menu. Het is een (kleine) stap in de juiste richting.
Bron: Zipconomy
De wereld op z’n kop in de zorg
In tijden van personeelstekorten en hoge werkdruk kiezen steeds meer zorgverleners ervoor om verder te gaan als zzp’er. Meer vrijheid, minder neventaken. Een betere werk-privébalans en meer verdiensten maken de switch aantrekkelijk. Hiermee lopen de kosten in de zorginstellingen op en brengt het frictie op de werkvloer. De discussie over schijnzelfstandigheid bij zzp’ers laait weer op. Waarbij het ondernemerschap steeds onaantrekkelijk wordt gemaakt. Toch zijn er nu ook ziekenhuizen en ouderinstellingen die steeds meer hun best om het werken in loondienst aantrekkelijker te maken.
Bron: het AD
Een lesje rekenen in het onderwijs
Nederland kampt met een lerarentekort. Steeds meer scholen maken nu dus gebruik van zelfstandigen om de gaten in het rooster te dichten. Opgelost toch? Volgens Onderwijsvereniging PO Raad: ‘Het kan een uitkomst zijn, maar de kosten liggen veel hoger. Voor een zelfstandige kun je twee mensen in loondienst aannemen, grof geschetst.’ Dit rekensommetje klopt alleen niet helemaal als je de detacheerder er tussen uit laat. Het gemiddelde tarief van een zzp-leraar ligt op circa € 55 per uur. Voor hen betaalt een school geen 21% btw en geen bemiddelingskosten, zoals bij een uitzendkracht via een detacheringsbureau het geval is. Die € 55 per uur komt omgerekend overeen met een gemiddeld lerarensalaris.
Bron: RTL Nieuws
Heb jij een leestip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten. Samen zijn we beter.