Goede zzp’ers hoeven niet bang te zijn voor DBA handhaving
Als je goed onderneemt, heb je je klanten iets unieks te bieden. Zet in opdrachtbevestiging wat (voor unieks) jouw bedrijf levert aan je opdrachtgever en je hebt weinig of niets te vrezen van de wet DBA. En als je in de toekomst iets unieks wil blijven leveren met je bedrijf, dan moet je naast ‘in’ je onderneming, ook af en toe ‘aan’ je onderneming werken. Dat betekent: jezelf blijven ontwikkelen, zodat je steeds weer nieuwe opdrachten aan kan. Je moet soms wat afstand nemen en je voorbereiden op ontwikkelingen in de markt of wetgeving. Ik merk dat veel zzp’ers dat te weinig doen, zeker als het gaat om de wet DBA.
Zelf werk ik op dit moment ook wat meer ‘aan’ onze onderneming. Want de wet DBA heeft ook invloed op ons bedrijf. En dat afstand nemen doe ik letterlijk, door een maand vanuit Zuid-Frankrijk te werken. Een soort workation dus. Dat is niet alleen goed voor mij, maar vooral voor onze onderneming. Ik vind dat als je niet goed aan de toekomst van je onderneming wil of kan werken, je waarschijnlijk beter af bent in loondienst.
Goed ondernemen doe je door je nieuwsgierigheid te volgen, jezelf steeds nieuwe opdrachten te geven. Kevin Weijers is iemand die dat heel goed kan, over hem later meer. Want, momenteel maakt de dreiging van de handhaving op schijnzelfstandigheid een grote groep zzp’ers onzeker. Enkelen denken erover om als een mak schaap terug in loondienst te gaan. En er zijn er ook die hetzelfde werk blijven doen, maar dan door heel veel marge af te staan aan tussenpartijen als Verloning.nl, Tentoo en vele anderen. Ik begrijp die marktpartijen wel, maar ik begrijp niets van zzp’ers die zich daar zomaar aan overgeven.
Aan de wet DBA zelf is de afgelopen jaren niets veranderd. En ook al gaat de belastingdienst nu handhaven, dat zou voor een goede zelfstandig ondernemer niets hoeven uit te maken. Want, waarom ben je ook alweer zelfstandig ondernemer geworden? Meestal gaat het over autonomie. Meer vrijheid en eigen keuzes maken. Iets doen wat je echt leuk vindt. En belangrijk daarbij is om zelf te kunnen bepalen hoe je een opdracht doet. Af en toe ‘nee’ tegen een opdrachtgever kunnen zeggen, hoort daarbij. Of juist een opdracht aannemen die je niet eerder hebt gedaan. Niet jarenlang bij dezelfde opdrachtgever hetzelfde doen, maar regelmatig een klant erbij en de minst leuke er af. En als je bij iedere opdracht die je krijgt, zelf bepaalt hoe je die opdracht uitvoert, dan hebben jij en je opdrachtgever niets te vrezen van de wet DBA en schijnzelfstandigheid. Echte ondernemers blijven zich zo ontwikkelen en uitdagingen op steeds weer nieuwe opdrachten. Het houdt je werk leuk en je als ondernemer gezond. En daar zijn wij bij SharePeople dan weer blij mee, want dat zorgt voor minder uitval.
Kevin Weijers is momenteel de koning van het uitdagingen aangaan. Hij begrijpt wat ondernemen is en zet dat nu in voor het goede doel. Op 2 november gaat hij 50.000 meter lopen en er 50.000 euro mee ophalen voor de Hartstichting. Kevin ziet dit niet zomaar als een fundraising, maar gooit al zijn ondernemerschap, zijn creativiteit en zijn netwerk in de strijd om het voor elkaar te krijgen. Hij gelooft in het volgen van zijn nieuwsgierigheid en wordt daar een betere ondernemer van. Door Kevin ga ik vandaag geld overmaken aan de Hartstichting (dat kan hier). Dat doe ik om indirect een medewerker met hartproblemen te steunen, maar ook om gezond ondernemen te stimuleren. De uitdagers! Hardlopen of een berg beklimmen helpt om gezond te blijven als ondernemer, maar ook om zo de ruimte te hebben om te werken ‘aan’ een gezonde onderneming. Zolang zzp’ers dat blijven doen, hoeven ze niet bang te zijn voor de wet DBA!
Regel je inkomen
Bij SharePeople bieden we twee oplossingen. In drie minuten weet jij welke het beste bij jou past.
- Met SharePeople Kort heb je een vangnet voor de eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid.
- Met SharePeople AOV is je arbeidsongeschiktheid afgedekt tot de AOW-leeftijd met een combinatie van donaties en een groepsverzekering.