Dit was het nieuws zzp’er op 23-11-2024
Verplichte AOV wederom vertraagd: Belastingdienst en het UWV vinden de uitvoering te complex
De verplichte AOV voor zzp’ers is opnieuw uitgesteld, en invoering vóór 2027 lijkt hierdoor onwaarschijnlijk. In de tussentijd hebben we goed nieuws: onze vernieuwde website is live! 🎉 Zo wordt het regelen van je vangnet nog makkelijker en we hebben tijdelijk een mooie korting als je nu instapt. En verder in ‘Dit was het nieuws’: het aantal zzp’ers daalde afgelopen kwartaal. Hoe dat kan? Dat lees je hieronder, evenals de keuzes die zzp’ers maken en de kritiek op het wetsvoorstel VBAR.
Never a dull moment in Den Haag: verplichte AOV opnieuw uitgesteld
De invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers wordt verder vertraagd. De minister meldde gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat het voorstel niet voor de zomer wordt ingediend. De Belastingdienst en het UWV vinden de uitvoering te complex en hebben meer tijd nodig om de regeling haalbaar te maken. Een invoering vóór 2027 lijkt hierdoor onwaarschijnlijk.
Het uitstel benadrukt de uitdagingen rondom de uitvoering van het zzp-beleid. Voor zelfstandigen betekent dit opnieuw onzekerheid over wanneer en hoe de verplichte verzekering werkelijkheid wordt. We houden je op de hoogte.
Bronnen: Rijksoverheid en FD
Feest! Onze vernieuwde website is live: sluit je aan en betaal 3 maanden geen deelnamekosten
Onze vernieuwde website is live! 🎉 We hebben hard gewerkt aan een frisse look en updates die het jou makkelijker maken om je vangnet bij arbeidsongeschiktheid te regelen. Doe de test en ontdek in twee minuten welke AOV-oplossing bij jou past. Weten wat het kost? Bereken het met onze handige rekentool. En bekijk de vernieuwde ‘Hoe werkt het’-pagina. Zo weet je precies waar je aan toe bent!
Om dit te vieren betaal je de eerste drie maanden geen deelnamekosten én krijg je €50 korting op je inschrijfkosten. Bereken, vergelijk en sluit ’m direct online af!
Zzp’ers verkiezen vrijheid boven loondienst bij opdrachtgevers
De cijfers liegen er niet om: het aantal zelfstandigen daalde afgelopen kwartaal met 5.000, terwijl er de afgelopen jaren juist groei was. Hoe dat komt? Mogelijk speelt de aankomende handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025 hier al een rol in. Uit onderzoek van HeadFirst Group blijkt dat slechts 7% van de hoogopgeleide zzp’ers overweegt in loondienst te gaan bij hun opdrachtgever. De beweging naar loondienst lijkt vooral onder praktisch geschoolde zzp’ers gaande te zijn.
Zzp’ers gaven massaal hun mening tijdens het onderzoek. Eén van hen zegt: “Versterk de handhaving op schijnzelfstandigheid, maar laat mij lekker ondernemen. Ik wil niet in loondienst.” De meeste zzp’ers kiezen liever voor alternatieven zoals projectwerk, payrollconstructies of detachering, met de voordelen van een vast contract en zonder in te leveren op zelfstandigheid en vrijheid.
Hoe sta jij hierin?
Bron: Zipconomy
Freelance journalisten regelen arbeidsongeschiktheid op hun eigen manier
De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is niet populair onder freelance (foto)journalisten. Slechts 12,33% heeft een AOV bij een verzekeraar en 21% vindt de verplichte AOV geen goed idee. Toch heeft het merendeel van de journalisten wel iets geregeld voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. Zo legt de helft geld opzij en is één op de tien lid van een broodfonds. Dit laat zien dat veel journalisten bewust bezig zijn met hun toekomst en financiële zekerheid. Maar er is nog steeds ruimte om dit bewustzijn verder te vergroten, want 33% van de freelancers is niet voorbereid op arbeidsongeschiktheid. De redenen hiervoor variëren: van onvoldoende geld tot het gevoel dat het (nog) niet nodig is.
Juist omdat het nu niet nodig lijkt, is dit het perfecte moment om je vangnet af te sluiten. Je bent gezond, het is eenvoudig te regelen, en mocht je straks tijdelijk niet kunnen werken, dan hoef je je geen zorgen te maken over je inkomen.
Tip! Maak gebruik van de Zelfverzekerd-regeling van Oog voor Impuls – dat scheelt je een hoop kosten.
Bron: Villamedia
Cristel van de Ven over kritiek Raad van State: VBAR moet terug naar de tekentafel
De Raad van State is kritisch over het wetsvoorstel VBAR, bedoeld om de arbeidsmarkt te verduidelijken. Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland, benadrukt dat de wet de echte problemen niet aanpakt. “Het wetsvoorstel pretendeert duidelijkheid te bieden, maar geeft dit niet”, aldus Van de Ven. Het voorstel richt zich vooral op de flexibele werkstructuren die we al kennen, maar mist de noodzakelijke veranderingen voor de toekomst.
Het wetsvoorstel VBAR stelt dat wie 33 euro of minder per uur verdient, automatisch als werknemer wordt gezien. Dit moet kwetsbare zelfstandigen beter beschermen. Van de Ven vindt dit een goede stap en roept de Belastingdienst op om zich vooral te richten op schijnzelfstandigheid bij onderbetaling en onzekere werkomstandigheden. Deze aanpak lijkt effectiever en voorkomt onduidelijkheid, waardoor onrust wordt voorkomen.
Bron: de ondernemer