Freelancer, zo regel je al je geldzaken – 13 fantastische geldtips voor freelancers
Door Vincent Kouters
Ik had jarenlang een vaste baan als tekstschrijver, maar die heb ik opgezegd om fulltime freelancer te worden. De reden: minder afhankelijk zijn van een werkgever en een vast salaris. Ik wilde zelf mijn werk kunnen vormgeven, meer flexibiliteit en meer ruimte om mijn tijd in te delen.
De eerste maanden vielen niet mee. Ik had nauwelijks inkomen en werd met mijn neus op de feiten gedrukt. Wat nou als ik ziek werd? Of als er weer een pandemie uitbreekt? Ik sliep slecht, omdat ik de financiële risico’s van het freelancen had onderschat.
Dat was het moment waarop ik een aantal simpele geldregels voor mezelf instelde. Deze vormden het begin van een groter geldplan, dat uiteindelijk leidde tot mijn doel om tonnair te worden. Nu slaap ik weer als een zonnetje.
Dit zijn de geldregels die daarvoor zorgden:
1. Open een zakelijke rekening. Eerst leek het me onnodig. Maar het geeft echt inzicht in je financiën, laat je vooruitdenken en je kan potjes automatiseren. Een zakelijke rekening heb je al voor 6 euro per maand. Dit zijn trouwens zakelijke kosten die weer aftrekbaar zijn.
2. Betaal jezelf één keer per maand een vast bedrag uit. Dat is het ‘loon’ dat ik mezelf geef. Genoeg om vaste lasten te betalen, mijn boodschappen en dan nog iets extra’s. De rest gaat naar aparte spaarrekeningen. Zo kom ik minder snel in de verleiding om meer uit te geven dan ik eigenlijk van mezelf mag.
3. Maak eventueel gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst. Als je omzet onder de 20.000 euro per jaar is, hoef je dan geen btw te rekenen en af te dragen. Dat is goedkoper voor je (particuliere) klanten.
4. Reken je wel btw, zet die dan meteen apart, zodra je die ontvangt. Maak daarvoor een apart potje (of spaarrekening) aan in je zakelijke rekening.
5. Maak gelijk ook een apart spaarpotje voor je jaarlijkse inkomstenbelasting en bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Hoeveel? Dat hangt af van de hoogte van je winst en je aftrekposten. Met 25% van je omzet zit je meestal wel safe.
6. Automatiseer je geldstromen. Bovenstaande potjes en ook een extra spaarpotje voor onverwachte zaken vul je het beste met automatische overboekingen. Zoek daarom altijd naar een zakelijke rekening waar je veel kan automatiseren.
7. Controleer op welke aftrekposten je als ondernemer recht hebt en of je voldoet aan de criteria.
8. Verhoog ieder jaar je tarieven. In het begin vond ik dit ook gênant. Maar als je het vaker doet, voelt het normaal. Het is ook normaal. Verhoog ieder jaar minimaal met het inflatiecijfer. Kondig het bijtijds aan op je facturen.
9. Zorg ervoor dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Dit is ook een voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek. Belangrijker: hiermee spreid je het ondernemersrisico.
10. Zorg voor schaalbaar inkomen. Als je alleen per uur factureert, is er een maximum aan wat je maandelijks kan verdienen. Met schaalbare inkomsten is er geen limiet. Deze genereer je bijvoorbeeld door al jouw specifieke kennis over je vak te bundelen in online producten of cursussen, of groepssessies die je per klant verkoopt.
11. Pas op voor lijfstijlinflatie. Dit geldt voor iedereen, maar nog meer voor freelancers, omdat ons inkomen sterk kan fluctueren. Het gaat erom dat je niet meteen duurder gaat leven, zodra je inkomsten omhoog gaan. Het is verleidelijk om je in vette periodes meteen onder te dompelen in dure etentjes en auto’s. Maar dan kom je later in de problemen. Eerst sparen, dan leuke dingen.
12. Regel iets voor het geval je ziek wordt. Sowieso is het handig om een geldbuffer te hebben die bestaat uit drie tot zes keer je maanduitgaven, zodat je die periode altijd kan overbruggen. Als je langer ziek bent, dan ben je gebaat bij een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een schenkkring kan ook, waarin een groep ondernemers het onderling regelt. Of kijk naar de oplossing van SharePeople. Dat is een slimme combinatie van een inkomen uit donaties en een groepsverzekering. Jouw vangnet bij arbeidsongeschiktheid regelen is al mogelijk vanaf € 39 per maand.
13. Regel iets voor later. Er zijn talloze manieren om specifiek je pensioen te regelen vanaf je pensioenleeftijd, zoals banksparen en pensioenbeleggen. Maar vraag je ook af of je zo lang wil doorwerken. Misschien is het wel mogelijk om eerder te stoppen of minderen met werken. Het belangrijkste dat iedere freelancer of ondernemer moet onthouden is: maak een geldplan, wees voorbereid en voel de rust over je neerdalen.
Regel je inkomen
Bij SharePeople bieden we twee oplossingen. In drie minuten weet jij welke het beste bij jou past.
- Met SharePeople Kort heb je een vangnet voor de eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid.
- Met SharePeople AOV is je arbeidsongeschiktheid afgedekt tot de AOW-leeftijd met een combinatie van donaties en een groepsverzekering.