Dit was het nieuws #11
Even opletten geblazen, want er zijn nieuwe regels op komst die voor jou als zzp’er van belang kunnen zijn. Van strengere controle op schijnzelfstandigheid tot veranderingen in KvK-inschrijvingen en potentiële BTW-verhogingen in meerdere sectoren. We hebben de belangrijkste berichtgevingen hierover op een rijtje gezet in dit tweewekelijkse nieuwsoverzicht.
Inhoud:
- Het gaat echt gebeuren: handhaving op schijnzelfstandigheid
- Jaarlijkse bijdrage voor je KvK inschrijving
- Kent de zzp’er meer welvaart dan mensen in loondienst?
- Btw-verhoging schudt de cultuursector op
Het gaat echt gebeuren: handhaving op schijnzelfstandigheid
Per 1 januari is het zover. We schreven er al eens eerder over, maar vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Naar schatting zijn er tussen de 200.000 en een half miljoen schijnzelfstandigen in Nederland. En dat zorgt volgens de overheid voor oneerlijke concurrentie en druk op de arbeidsmarkt.
Maar wanneer ben je nu wel of niet zzp’er? Aangezien er nog geen nieuwe wet is, zal de Belastingdienst dit toetsen aan de huidige Wet DBA én jurisprudentie van het Deliveroo-arrest. Waarbij de criteria voor de beoordeling of er sprake is van een zzp’er of werknemer in loondienst nog net zo onduidelijk zijn als voorheen. Toch gaat de Belastingdienst handhaven en dat gaat ongetwijfeld tot discussies leidden. Waar jij op kan letten wordt in dit artikel zo goed mogelijk samengevat.
Bron: het Financieel Dagblad
Jaarlijkse bijdrage voor je KvK inschrijving
Ook bij de Kamer van Koophandel gaat er vanaf 1 januari 2025 iets veranderen. Voor je vermelding in het Handelsregister als ondernemer moet je straks jaarlijks € 25 betalen. Dit vervangt de eenmalige inschrijfvergoeding. De maatregel komt voort uit privacyproblemen en misbruik van gegevens. Deze bijdrage zou ervoor moeten zorgen dat de ondernemer beter beschermd gaat zijn tegen ongewenste marketing en bedreiginge. Overheden en datahandelaren gaan ook betalen voor toegang tot gegevens. Opvallend is dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen grote en kleine ondernemingen bij de hoogte van de bijdrage.
Dit wetsvoorstel is op dit moment openbaar ter consultatie. Je kunt nog tot as zondag 9 juni 2024 reageren op de vernieuwde financieringsstructuur.
Bron: Overheid.nl
Kent de zzp’er meer welvaart dan mensen in loondienst?
Ja, vrijwillige zzp’ers die bewust kiezen voor zelfstandig ondernemerschap, genieten van een bredere welvaart dan mensen in loondienst. Dit in tegenstelling tot zzp’ers die noodgedwongen voor zichzelf zijn begonnen, volgens een onderzoek door de Rabobank. Zij scoren 8,6% lager, vooral door inkomensproblemen. En bijna 11% van alle zzp’ers zou toch liever in loondienst werken en 18,5% is ontevreden over hun inkomen. Rabobank-data verduidelijken niet waarom noodzaak-zzp’ers vaak onvoldoende inkomen hebben, maar volgens dit artikel kan dat komen door parttime werk, gecombineerde banen, studie of startende zelfstandigheid. De mate van welvaart hangt dus vaak af van de motivatie voor ondernemerschap. Ben jij uit noodzaak gaan ondernemen of was het een bewuste keuze?
Bron: Rabobank en Zipconomy
Btw-verhoging schudt de cultuursector op
Als je een zzp’er bent in de cultuur- en mediasector, is het belangrijk om te weten dat een voorgestelde btw-verhoging van 9% naar 21% mogelijk een aanzienlijke impact kan hebben op je inkomen. Volgens een recente enquête van De Creatieve Coalitie en Kunsten ’92 voorspelt maar liefst 82% van de zzp’ers een negatieve impact op hun inkomsten door deze voorgestelde verandering. Niet alleen zzp’ers zijn bezorgd. Meer dan de helft van de werknemers in de sector vreest ontslagen als gevolg van de btw-verhoging. Daarnaast zijn er ook groeiende zorgen over de toegankelijkheid van cultuur, sport, horeca en media, waar de btw-verhoging ook op van toepassing zal zijn. Een grote groep organisaties roept met deze campagne op om in actie te komen tegen de btw-verhoging die de nieuwe coalitie wil doorvoeren. Hoe denk jij hierover?
Bron: De Creatieve Coalitie