Vragen en antwoorden uit de masterclass zakelijk tekenen
Tijdens de masterclass zakelijk tekenen met SharePeople deelnemer Claartje van tekenenwerkt.nl werd er enthousiast getekend en er werden ook flink wat vragen gesteld. Zoals beloofd komen we daar nog op terug. In dit artikel lees je alle vragen en antwoorden.
Wat doe je als je niet op een beeld kunt komen bij een begrip?
Ik stel altijd vragen, ik wil begrijpen wat een begrip precies inhoudt. Ofwel: wat betekent dit begrip precies? Wat is de definitie ervan. Dat zoek ik soms ook letterlijk op. Vervolgens wil ik weten: hoe ziet dat er dan uit? Wat is nou een typisch voorbeeld van dit begrip? In welke situaties komt het voor? En ik vraag ook altijd: aan wie wil ik dit begrip uitleggen? Is het bijvoorbeeld een volwassene of een kind?
Meestal komt er aan de hand van deze vragen wel een beeld boven. Zo niet, google ik op “icoon + het begrip dat ik wil tekenen. Dus bijvoorbeeld: icoon bescheidenheid.
Een van de deelnemers had ook nog een goede tip voor wie bekend is met ChatGTP. Stel letterlijk de vraag: Hoe zou ik simpel [begrip] kunnen illustreren met eenvoudige lijnen?
Verder is het veel oefenen. Samen met anderen tekenen is soms ook heel fijn, want iedereen heeft weer zijn eigen interpretatie bij een beeld. En bedenk dat je nog altijd tekst mag gebruiken om je beeld context mee te geven. Waardoor je beelden ook kunt hergebruiken in verschillende situaties. Twee poppetjes met een praatwolkje kan bijvoorbeeld een bila betekenen, maar ook een discussie, of het geven van uitleg, afhankelijk van de context.
Heb je een soort bibliotheek aan iconen?
Als ik digitaal teken met de app Concepts wel. Daar kun je tekeningen opslaan in een bibliotheekje en in iedere tekening opnieuw inzetten.
Maar het zoeken in die bibliotheek kost me vaak meer tijd dan het opnieuw tekenen. Omdat ik een beeld al veel vaker heb getekend – en zeker op papier, want dan train je je spiergeheugen echt goed – heb ik het gewoon in mijn hoofd zitten.
En kan ik het dus snel opnieuw maken. Dat is echt een kwestie van oefenen. Een mooie oefening daarvoor is een woord nemen, bijvoorbeeld inspiratie, en dat op 5 verschillende manier tekenen. Of iets dat je lastig vindt om te tekenen – in mijn geval hersenen – teken dat eens op 5 verschillende manieren. Dan vind je vanzelf het beeld dat jij het makkelijkste tekent en onthoudt.
Hoe zorg je ervoor dat de beeldtaal goed overkomt bij de ontvanger?
Zorg dat je je doelgroep kent. Ik heb een marketingachtergrond en een van de eerste dingen die je leert is dat je – voor je een boodschap de wereld in slingert – moet weten tegen wie je het hebt. Welke woorden en beelden gebruiken zij zelf? Welk abstractieniveau is passend? Hoe gedetailleerd moet je iets uitleggen? In welke context wordt het beeld getoond? Zijn er culturele verschillen waar je rekening mee moet houden. Dat zijn zaken waar je over na moet denken.
En weet je het niet zeker? Ga dan met ze in gesprek, kruip in hun huid, test en pas aan waar nodig. Zit je in een controversiële hoek, test dan klein. Je wilt waarschijnlijk liever geen #jesuischarlie situatie meemaken.
Hoe maak je een goede indeling met tekeningen op een flip-over?
Wat je kunt doen is een schets maken op A4 of A3. Daar trek je een raster met 9 vakjes overheen. Datzelfde raster teken je vervolgens groter op de flip-over. En dan kijk je per vakje wat er op de flip-over getekend moet worden.
Wat je ook kunt doen, is dit raster met stift op de achterkant van het vel tekenen. Als je dan aan de voorkant gaat tekenen, drukt het raster net genoeg door om je hulplijnen te geven, maar je ziet het niet als je het flip-overvel gewoon laat hangen.
SharePeople Masterclasses
Wil je de masterclass terugkijken? Dat kan! We hebben hier een overzicht van alle masterclasses die door SharePeople deelnemers gegeven zijn.
We zorgen goed voor ons bedrijf, voor onszelf en voor anderen. In de SharePeople community helpen SharePeople deelnemers elkaar verder. We delen onze kennis en ervaring over hoe je zo gezond mogelijk onderneemt. Iedere maand verzorgt een ondernemer uit het netwerk van SharePeople een masterclass. Doe en deel je mee?