Dit was het nieuws zzp’er #2
De wereld van het zelfstandig ondernemen verandert snel. Daarom brengen we je graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Van de veranderde wetgeving tot de nieuwste tools voor je boekhouding – wij zorgen dat je niets hoeft te missen. In een paar minuten ben je helemaal bijgepraat, en kun jij je concentreren op wat echt telt: jouw bedrijf runnen.
Inhoud:
- De zzp’er wint terrein
- Hoe asociaal is een zzp’er echt?
- Sommige zzp’ers zijn het zat
- Boekhoudgemak voor zzp’ers
De zzp’er wint terrein
Het is natuurlijk geen wedstrijdje, maar sinds 2019 is er een opvallende trend zichtbaar: minder flexwerkers en meer zzp’ers. Volgens voorspellingen van ING Research staat de flexsector – waaronder uitzendkrachten, arbeidsbemiddelaars en payrollers – ook in 2024 voor uitdagingen.
De reden? Uitzendwerk is duurder en minder flexibel geworden door strengere regelgeving. En dat is bij zzp’ers voorlopig nog niet aan de orde. De wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan (wet DBA) en de verplichte AOV laten nog op zich wachten. Dus terwijl de flexsector onder druk staat, plukken de zzp’ers de vruchten van deze veranderende arbeidsmarkt.
Bron: fd.nl
Hoe asociaal is een zzp’er echt?
De groei van zzp’ers blijft de gemoederen bezighouden. Critici zeggen dat ze het sociale vangnet ondermijnen, en in Den Haag willen ze hier iets aan doen. Hoe? Dat blijft nog onduidelijk. Recente wetswijzigingen tegen schijnzelfstandigheid kregen bakken kritiek. Want minder zzp’ers heeft ook een gevolg voor de economie.
Zzp’ers brengen namelijk wel degelijk poen in het laatje – 4,4 miljard euro om precies te zijn, volgens een onderzoek van Headfirst Group. Ze dragen dus wel bij, ook al doen ze dat niet via de traditionele sociale voorzieningen.
Kortom: zzp’ers zijn misschien een hoofdbreker voor beleidsmakers, maar daarnaast zijn ze een niet te negeren economische kracht.
Bron: Zipconomy
Sommige zzp’ers zijn het zat
Het aantal zelfstandigen mag dan gestaag groeien. Zzp’ers die door alle onzekerheden en (aankomende) regelgeving stoppen zijn er ook. Bijvoorbeeld Lonneke, voorheen aan het roer van ‘Lonneke Zorgt’, kiest nu voor loondienst. Ze staat niet alleen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat vooral in de zorg en bouw duizenden zzp’ers nu kiezen voor een vaste aanstelling. De reden? De economische druk in de bouw en het beleid tegen schijnzelfstandigheid in de zorg. Lonneke voelde de impact van politieke keuzes en zag geen andere uitweg. Nu omarmt ze een nieuwe uitdaging in de ouderenzorg, als verpleegkundecoach. Een trendbreuk? Misschien, maar voor sommigen een frisse start.
Bron: NOS.nl
Boekhoudgemak voor zzp’ers
Als zzp’er lijkt het soms alsof je alles zelf moet regelen. Maar vrees niet, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Neem boekhoudprogramma’s: van e-Boekhouden.nl dat gratis is voor starters in het eerste jaar, tot Moneybird, favoriet om zijn gebruiksgemak. Dienstverleners kiezen voor MoneyMonk voor projectbeheer, terwijl DigiBTW de beste deal biedt voor eenvoudige administratie. En Rompslomp.nl? Ideaal voor gratis facturatie. Elk programma heeft zo zijn plussen, dus duik erin, test ze en vind jouw boekhoudsoulmate! Ikwordzzper.nl heeft een fijn overzicht voor je gemaakt.
Ontbreekt er in jouw boekhouding nog een voorziening bij arbeidsongeschiktheid? Ook dat is zo geregeld. Bij SharePeople delen meer dan 15.000 zzp’ers het risico onderling. Eenvoudig een voordelig. Ontdek in 1 minuut of SharePeople ook bij jou past.
Deel jij mee?
Wij kregen deze nieuws tips uit het netwerk van meer dan 15.000 zzp’ers! Bij SharePeople delen we namelijk meer dan het risico op arbeidsongeschikt. We delen kennis en ervaringen over hoe je zo gezond mogelijk onderneemt.