Dit was het nieuws zzp’er #24
De verkiezingsuitslag overschaduwt het nieuws van de afgelopen twee weken. Laten we dus maar meteen met de deur in huis vallen en je vertellen welke gevolgen deze uitslag kan hebben voor jou als zzp’er, of juist niet.
Er was gelukkig ook ander nieuws. En dat lees je hier. Lekker kort en overzichtelijk. Zo heb jij de tijd om even op adem te komen en alles te laten bezinken.
Inhoud:
- Wat betekent de verkiezingsuitslag voor jou als zzp’er?
- Grote rechtszaak: Zzp’ers eisen eerlijke verdeling coronasteun
- Schijnzelfstandigheidswet ligt zwaar onder vuur
- Dit zijn de cijfertjes van zzp’ers in de zorg
Wat betekent de verkiezingsuitslag voor jou als zzp’er?
De verkiezingsuitslag heeft Nederland op zijn kop gezet! We gaan een nieuwe koers varen, maar wat betekent dat voor jou als zzp’er? Hoe denkt de grootste partij van Nederland nu eigenlijk over het ondernemerschap, over de positie van zelfstandigen, over de verplichte AOV en de toekomst van alle flexwerkers? ZZPkiest heeft het hier voor je op een rij gezet. Handig, hoef je dat niet zelf uit te pluizen.
Grote rechtszaak: Zzp’ers eisen eerlijke verdeling coronasteun
‘Is coronasteun eerlijk verdeeld tussen werknemers in loondienst en zzp’ers?’ Hierover boog de Rechtbank in Den Haag zich op 20 november.
De Werkvereniging vindt van niet en heeft de Staat aangeklaagd. Zij zijn van mening dat zzp’ers er relatief bekaaid vanaf zijn gekomen. Terwijl zzp’ers genoegen moesten nemen met bijstandsniveau vanwege inkomstenverlies tijdens de lockdowns, behielden werknemers in loondienst dankzij de coronasteun wél hun netto besteedbaar inkomen. ‘Een schending van de gelijkheidsbeginsels door de Staat’, zegt de Werkvereniging. Volgens de jurist van stichting coronaclaim MKB maken ze wel degelijk een kans om deze rechtszaak te winnen.
De rechters gaan in beraad en op 17 januari volgt de uitspraak. Wij houden je op de hoogte van deze spannende uitslag. Abonneer je dan wel even op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Schijnzelfstandigheidswet ligt zwaar onder vuur
De nieuwe wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, lijkt gedoemd te mislukken. Niet alleen liet de post op LinkedIn van Minister Van Gennip zien dat er weinig mensen het eens zijn met de aanvullingen op het toetsingskader. Ook de internetconsultatie werd overspoeld met reacties door zzp’ers. En nu doet het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) daar een schepje bovenop. Zij adviseren het demissionaire kabinet om de huidige plannen niet door te zetten. Ze lossen het probleem van schijnzelfstandigheid niet op en zorgen zelfs voor extra administratieve rompslomp, aldus het ATR.
Bron: Nu.nl
Dit zijn de cijfertjes van zzp’ers in de zorg
Het CBS hield voor het eerst een enquête die specifiek gericht was op zelfstandig ondernemers in de zorg- en welzijnssector. Het werd tijd want het aantal zzp’ers in deze sector groeit al jaren gestaag. Hoe dat komt volgens deze enquête? Zzp’ers in de zorg- en welzijnsector willen zelf kunnen bepalen hoeveel en wanneer ze werken. Daarnaast lijkt het werken als zzp’er beter te combineren met het privéleven. Wat ook opviel was dat zelfstandigen in de zorg autonomie boven een beter inkomen plaatsen.
Gemiddeld wordt er 32 uur per week gewerkt. In de kinderopvang is dit gemiddeld 42 uur, terwijl dit in de geestelijke gezondheidszorg gemiddeld 14 uur is. Ongeveer 1 op de 10 zzp’ers in de zorg- en welzijnssector zou liever als werknemer werken.
Je hoeft geen deelnemer te zijn van SharePeople om artikelen te ontvangen en te lezen. Maar deelnemer zijn heeft wel degelijk voordelen. Zo kun je lid worden van de coöperatie en deel je in de strategie die ons samen verder helpt. Maar dan moet je dus wel eerst je AOV geregeld hebben. Dat kan al in drie minuten.
Doe de test en kijk of SharePeople ook bij jou past.