Hét stappenplan waarmee je meer grip krijgt op je cijfers
Een tijd geleden gaf Frances de Ligt (deelnemer SharePeople en Profit First expert) een webinar over Profit First. Een boekhoudmethode die je meer grip op je cijfers geeft. En dat alles via het ouderwetse aanleggen van potjes. Hoe werkt dat? En hoe kun je hier zelf mee aan de slag?
De profit first methode
Met deze 10 stappen lukt het jou ook om meer grip te krijgen op je cijfers met de profit first methode.
01. Stel je winst veilig
Makkelijker gezegd dan gedaan? Het begint met kleine stapjes. Open een nieuwe (zakelijke) rekening en zet 1% van alle inkomsten iedere twee weken opzij. Nu ben je gestart met winst maken. Zo makkelijk kan het zijn.
02. Wat geef je uit?
Heb jij enig idee waar je geld naartoe gaat? Nee, dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Zet alle kosten op een rij. Bedenk meteen of alle uitgaven noodzakelijk zijn. Je zult zien dat je kosten tegenkomt waarvan je misschien niet eens wist dat je ze maakte. Ook als je niet met Profit First aan de slag gaat krijg je hierdoor meer grip op je cijfers.
03. Hoeveel % ben je kwijt aan kosten?
Uit je boekhouding komt een omzet (ex btw) en komen je kosten (ex btw) naar voren. Hoeveel procent bedraagt je kostenpost ten opzichte van de omzet? Zet dat percentage opzij zodat je die buffer hebt als de rekeningen binnenkomen.
04. Inkomstenbelasting
Voor de belastingen doe je eigenlijk hetzelfde als voor je kosten. Hoeveel heb je gemiddeld betaald over de afgelopen 4 jaar? En hoeveel procent is dat van je omzet? En zo heb je weer een potje gecreëerd.
05. btw wat doe je ermee?
Nou je snapt het denk ik wel. Want ook voor je btw ga je het percentage berekenen dat je de afgelopen 4 kwartalen kwijt was. En ook daar maak je weer een potje voor. Handig want je wilt echt grip op je cijfers en dat is precies wat deze methode met je doet.
06. Kloppen de percentages?
Heb je het ooit wel eens op deze manier berekend? En heb je daarin ook een vast salaris meegenomen? Of doe je maar wat? Niet handig. Want wat als je die rekening niet kunt betalen? Of je jezelf geen salaris kunt uitkeren omdat de opdrachtgevers niet betalen? Wat doe je dan? Bereken reële percentage aan de hand van inzicht in je cijfers. Het werkt, probeer maar eens.
07. Zelluf doen
Enthousiast? En ga je het nu zelf doen? Mooi, begin met het openen van drie rekeningen. Eén voor je inkomsten, één voor je belastingen en één voor je salaris.
08. Verdelen
Het geld komt binnen en nu is het zaak om de percentages die je hebt bedacht voor ieder potje zodra er een betaling binnenkomt ook daadwerkelijk aan dat potje toe te kennen.
09. Have fun
Winst maken is leuk en eenieder die zegt dat dat niet zo is is geen ondernemer toch? Wat je met die winst doet is persoonlijk. Maar het verdelen van je geld over de potjes en je winstrekening zien groeien doet echt wat met je. Het geeft in ieder geval financiële rust. Want je belastingen (IB en btw) staan klaar en je hebt een potje om jezelf een vast salaris uit te keren. Have fun.
10. Stellen van doelen
Deze manier van grip op je cijfers krijgen maakt inzichtelijk hoeveel omzet je moet draaien om ook het salaris eruit te halen dat je wilt verdienen. Ook laat het zien of je kosten wel in verhouding zijn. Het maakt inzichtelijk of de doelen die je hebt gesteld ook haalbaar zijn of wat er voor nodig is om dat te realiseren.
Vraag en antwoord
De profit first methode roept een aantal vragen op die deelnemers aan Frances konden stellen tijdens het webinar. We hebben ze hier allemaal op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Frances, ze helpt je graag.
Voorkom financiële stress
Grip op je cijfers is ongelooflijk belangrijk. Voor ondernemers maar ook voor jou als mens. Wist je dat financiële stress een van de meest voorkomende oorzaken waarom zzp’ers stoppen met ondernemen? Dat hoeft niet. Als je inzicht krijgt in je financiën en je hebt jezelf ook nog eens een inkomen bij arbeidsongeschiktheid gegund dan ben je al goed bezig.
Heb je die AOV nou nog niet geregeld? Doe dat dan nu, dan kan je dit meteen meenemen in je kostenpost. Je zult zien dat die kosten voor deze manier van verzekeren reuze meevallen en voor bijna iedereen haalbaar is.
Bereken nu je AOV en kijk of SharePeople ook bij jou past.