Met deze 7 tips bouw ook jij een financiële buffer op
Volgens de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het Centraal Bureau voor de statistiek heeft 39% van de zzp’ers een financiële buffer voor minimaal één jaar. We vroegen het via een poll op LinkedIn aan onze deelnemers. En wat blijkt: de meeste zzp’ers hebben inderdaad een financiële buffer voor één jaar (of langer). Niet verkeerd, maar hoe bouw je zo’n buffer op?
1. Bereken jouw financiële buffer
Welk bedrag je in jouw situatie het beste apart kunt zetten is voor elk huishouden verschillend. Via de BufferBerekenaar van Nibud, kun je jouw persoonlijke adviesbuffer berekenen. De uitkomst geeft je een goed uitgangspunt.
2. Eenvoudig sparen
Sparen levert tegenwoordig nauwelijks rendement op en je betaalt belasting over je spaargeld. Toch is het verstandig een gedeelte in ‘contanten’ achter de hand te hebben. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en zet maandelijks een vast percentage van je netto inkomen opzij. Bij verschillende banken kun je spaardoelen instellen, zo hoef je geen aparte bankrekening te openen en zijn je eerste euro’s alweer bespaard. Tip: stel automatische overschrijving in, zo vergeet je geen maand over te slaan en wordt je spaardoel snel bereikt.
3. Besparen is sparen
Besparen is de beste manier om meer te kunnen sparen. Breng je uitgaven eens bewuster in kaart, begin met simpele dingen zoals bijvoorbeeld de boodschappen. Je zult vast gewoontes ontdekken die je structureel onnodige kosten opleveren. En hoe zit het met je verzekeringen? Woonverzerkering, autoverzekering en AOV, je hebt er meer dan je denkt. Neem ze onder de loep en haal je voordeel met slimme bespaarmethoden. Geen excuus meer dus dat je geen ruimte hebt om te (be)sparen. Meer bespaar tips vind je hier.
4. Ga ontspullen
Bespaar niet alleen in geld maar ook in ruimte. Je hebt vast een stapel kleding of een zolder vol met ‘onverwacht’ geld liggen thuis. Verkoop je (overbodige) spullen en vul je buffer aan. We snappen dat je leegtes -van spullen- snel weer wilt vullen. Maar met een spaardoel in je achterhoofd ga je misschien ook andere keuzes maken. Laat je inspireren door Marjolein: zij leeft in het klein.
5. Belastingaangifte
Als zzp’er zul je een gedeelte van je inkomsten moeten afdragen aan de belastingdienst en hier houd je uiteraard rekening mee. Wanneer je dit bedrag wat ruimer neemt, dan weet je zeker dat je daar aan over gaat houden. Na alle aangiftes maak je het bedrag over naar je buffer, als je dit een aantal keren doet is deze zo vol!
6. Belastingvoordeel
De overheid vindt het belangrijk dat je pensioen opbouwt. Daarom mag je fiscaal vriendelijk geld opzij zetten voor later. Het bedrag dat je jaarlijks mag inleggen, heet jaarruimte. En die jaarruimte, dat kan jou al snel duizenden euro’s belastingvoordeel opleveren. Reken hier eenvoudig uit wat je fiscale jaarruimte is.
7. Dek financiële risico’s af
Het is verstandig om je af te dekken voor financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Als je dit goed geregeld hebt, kun je je buffer voor andere zaken gebruiken. Een inkomen bij arbeidsongeschiktheid kun je bij SharePeople al regelen voor € 1 per dag.
Een van de grote voordelen van SharePeople is dat je geld niet vast op een (spaar)rekening staat. Jij betaalt rechtstreeks aan een zieke of arbeidsongeschikte deelnemer in het netwerk van SharePeople. Anders dus dan bij de meeste andere voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid. Hoe dat precies werkt leggen we je graag uit.
Regel het vandaag nog en krijg 1 maand gratis deelname